28.7 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALAROBS Transilvania preia subsidiara locală a companiei suedeze de software şi servicii...

AROBS Transilvania preia subsidiara locală a companiei suedeze de software şi servicii IT Enea, tranzacţie de aproape 18 mil. euro

AROBS Transilvania Software, companie de IT controlată de antreprenorul clujean Voicu Oprean, listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sub simbolul AROBS, anunţă semnarea unui contract privind preluarea companiei Enea Software Development Software Services (Enea Services Romania SRL), filială deţinută în întregime de Enea Software AB, a cărei companie-mamă Enea AB este listată pe Nasdaq Stockholm.

Valoarea tranzacţiei se ridică la 17,9 milioane de euro, cea mai mare din istoria companiei, şi presupune achiziţionarea Enea Services Romania SRL şi întreaga divizie de dezvoltare software a Enea AB împreună cu operaţiunile din SUA, contractorii locali şi contractele clienţilor. Astfel, AROBS îşi va întări divizia Software Services prin integrarea în cadrul grupului a unui număr de aproximativ 160 de angajaţi şi îşi va consolida şi mai mult prezenţa pe plan local şi în SUA, extinzându-şi în acelaşi timp portofoliul de clienţi de pe piaţa europeană şi cea americană.

”Planurile noastre de expansiune trebuie să continue şi în acest an, în linie cu ceea ce am anunţat la momentul listării noastre pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Continuăm pe calea consolidării expertizei în dezvoltarea de software, în special în tehnologiile embedded şi soluţiile enterprise, dar urmărim şi extinderea pe pieţele noastre cheie prin efectuarea de tranzacţii de M&A,” spune Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS. 

Pentru realizarea tranzacţiei, AROBS va utiliza o parte din capitalul atras de la investitorii BVB în timpul plasamentului privat pentru acţiunile sale, care a avut loc în luna octombrie 2021, precum şi finanţare bancară.

”În cadrul AROBS am găsit locul ideal pentru divizia de servicii de dezvoltare software a Enea. Linia de business cedată va putea valorifica serviciile furnizate de AROBS la nivel internaţional prin oferirea de valoare adăugată clienţilor din domenii multiple. De asemenea, AROBS va deveni un furnizor de servicii software valoros pentru Enea. Odată cu această cedare a afacerii, Enea se va concentra pe intensificarea activităţii ca specialist în produse software pentru sectorul de telecomunicaţii şi securitate cibernetică, unde observăm oportunităţi de provocare a concurenţilor consacraţi şi de majorare a cotei noastre de piaţă,” explică Jan Häglund, Preşedinte şi CEO al Enea AB.

Cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 12 milioane de euro în 2021, Enea Software Development Services oferă un mix de competenţe cu servicii complete, inclusiv proiectare şi arhitectură software, dezvoltare, portare, integrare, validare şi asigurare a calităţii, cu expertiză în sisteme embedded – software şi hardware, dar şi în cercetare şi dezvoltare externalizate, în domenii diverse, precum medical, maritim şi dispozitive embedded.

Compania a sprijinit clienţii să construiască soluţii care au fost utilizate în peste 20 de ţări de pe patru continente – Europa, America de Nord, Asia şi Africa. Aceasta este cea de-a doua tranzacţie realizată de AROBS de la anunţul de listare pe Bursa de Valori Bucureşti, după achiziţionarea Berg Software Timişoara la finalul anului 2021 şi cea de-a şasea din ultimii patru ani.

AROBS continuă să implementeze planul de extindere atât la nivel naţional, cât şi internaţional, în vederea accelerării creşterii şi consolidării poziţiei pe pieţele în care este prezentă. Începând cu anul 2018, AROBS a achiziţionat alte două companii care completează divizia Software Services: CoSo în Olanda şi Belgia, precum şi Berg Software România. Alte patru companii s-au alăturat Grupului ca parte a liniilor de business de produse software: SAS Grup, SoftManager şi UCMS, din România, şi Skyshield din Ungaria.

Din partea AROBS, tranzacţia a fost facilitată de casa de avocatură Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu (RTPR) şi TS Partners ESPAND, în timp ce Enea AB a fost asistată de Invescom Corporate Finance ca şi M&A advisor, şi de Popovici Nitu Stoica & Asociaţii în aspectele juridice.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments