Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat un împrumut de 35 mil. euro Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca pentru dezvoltarea campusului universitar, finanţarea reprezentând cea mai mare investiţie a BEI în învăţământul superior din România şi printre primele credite pentru dezvoltare acordate unei universităţi din ţară cu sprijinul Fondului European pentru Investiţii Strategice. Creditul a fost acordat pe o perioadă de 25 de ani, iar pe parcursul acestui proces UBB primeşte consultanţă tehnică şi financiară de la European Investment Advisory Hub al BEI şi al Comisiei Europene.
Aproximativ 49.000 de studenţi şi 4.000 de angajaţi vor beneficia de unităţi academice mai performante. De asemenea, proiectul prevede investiţii în eficienţa energetică pentru reducerea facturilor la energie şi reducerea emisiilor de carbon, urmând programul ’’UBB Goes Green’’.
”Mă bucur că am primit această oportunitate/încredere din partea UE/BEI, dar, evident, accesarea acestor resurse puse la dispoziţia UBB se va face doar în condiţii maxime de siguranţă financiară – existenţa cofinanţărilor din granturi/surse publice, capacitatea de finalizare a proiectului, existenţa planurilor de contingenţă, inclusiv a resurselor pentru returnarea în termen scurt – considerând de asemenea contextul social, suportul autorităţilor şi analiza de specialitate pentru fiecare proiect în parte”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, cu ocazia semnării acordului de finanţare.
Noua investiţie va dezvolta procesul de cercetare şi inovare în cadrul disciplinelor STEM, mai ales a platformei UBB InfoBioNano4Health, având ca şi componentă transversală ştiinţele umaniste şi pe cele sociale. Investiţia va dezvolta şi extinde facilităţile/facultăţile de ştiinţa mediului şi inginerie, precum şi de mathematică şi informatică, transpunând domeniile STEAM în paradigmele Smart şi Green, va mări spaţiile de predare şi unităţile academice, va clădi edificii în campus. Platforma InfoBioNano4Health se concentrează pe informatică (de ex., Inteligenţă Artificială/Big Data/ Informatică Cuantică/Securitate Cibernetică/Blockchain/Realităţi Virtuale-Augmentate etc.), ştiinţele vieţii şi biotehnologii şi nanoştiinţe şi nanotehnologii atât pentru sănătatea populaţiei, cât şi pentru cea a mediului.
Anul trecut, Grupul Băncii Europene de Investiţii a oferit 907 milioane de euro pentru proiecte noi derulate în ţara noastră, iar în ultimii 31 de ani peste 18 miliarde de euro de la BEI au fost investiţi în sectorul public şi privat din România.