Furnizorul de soluţii şi echipamente electrice pentru sistemele de automatizări industriale, acţionări electrice şi sisteme de iluminat Electroglobal Cluj, controlat de Radu Ciorba în asociere cu Maksay Csaba, va prelua până la finalul acestui an activităţile companiei ES Elektro România, parte a grupului olandez itsme. Transferul este planificat pentru data de 31 decembrie a acestui an şi se află sub condiţia aprobării de către Consiliul Concurenţei, potrivit unui comunicat de presă al companiei Electroglobal.
”Prin adăugarea afacerii ES Elektro România, Electroglobal îşi consolidează poziţia pe piaţă şi îşi completează portofoliul de servicii, oferind cursuri de programare în domeniul automatizărilor şi acţionărilor industriale, pe lângă serviciile existente precum engineering, fabricaţie a tablourilor electrice şi proiecte la cheie în domeniul automatizărilor electrice şi iluminat. Acţiunile pe care Electroglobal le-a iniţiat în ultima perioadă conduc spre îmbunătăţirea soluţiilor pe care le oferim clienţilor noştri. Concomitent cu transferul activităţii, grupul itsme preia un pachet de acţiuni minoritar la Electroglobal, pentru a sprijini în continuare creşterea companiei în furnizarea de componente şi servicii tehnice”, a declarat pentru Radu Ciorba, director general şi unul dintre acţionarii Electroglobal. Compania nu a făcut publică valoarea tranzacţiei.
ES Elektro România a devenit operaţională pe piaţa locală în cursul anului 2009. Activă în furnizarea de componente electro-tehnice şi servicii către ”Industrie”, ES Elektro deserveşte clienţi de pe întreg teritoriul ţării, de la sediul central situat în Cluj-Napoca, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. ES Elektro România este membră a grupului internaţional de companii itsme (Industrial Technology and Supply for Mechanical and Electrical). Grupul oferă servicii de aprovizionare cu componente electro-tehnice atât în România, cât şi în Belgia, Germania şi Olanda, ’’ţara mamă’’ a grupului itsme. În Olanda, ES Elektro este liderul segmentului de piaţă al utilizatorilor industriali finali (industrial end-users) şi al producătorilor de echipamente (OEM). ES Elektro România oferă soluţii dedicate businessului clienţilor industriali cu nevoi şi solicitări specifice în achiziţionarea de componente electro-tehnice, sisteme şi soluţii logistice, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. ES Elektro România a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 60 mil. lei (12,5 mil. euro), conform datelor de la Ministerul Finanţelor.
Compania Electroglobal a fost înfiinţată în anul 2004 la Cluj, ca distribuitor de materiale şi echipamente electrice ale unor importanţi producători europeni, fiind controlată în prezent de Radu Ciorba Cristian şi de Maksay Csaba, în condiţiile în care, cel de-al treilea asociat, Ioan Ciorba, s-a retras în 2015 din companie. La momentul înfiinţării, Electroglobal era deţinută de către 4 antreprenori (2 cetăţeni români şi 2 cehi). Electroglobal furnizează aparataj electric de joasă tensiune, motoare electrice, convertizoare de frecvenţă, automate programabile, senzori, corpuri şi surse de iluminat, cabluri şi materiale de instalaţii, colaborând cu clienţi din sectorul materialelor de construcţii, energie, industrie, dar şi cu beneficiarii direcţi, precum integratorii de sistem şi instalatori.
”2021 a fost şi este un an de reinventare a capacităţilor şi priorităţilor fiecăruia dintre noi. În acest context, Electroglobal, a ales calea investiţiilor în tehnologie şi noi capacităţi de producţie. În 2021 avem o creştere remarcabilă a comenzilor, în paralel, însă, cu o creştere semnificativă a costurilor pe toate segmentele, de la preţul produselor, logistică şi costul resurselor umane, la impredictibilitate accentuată şi disfuncţionalităţi în lanţul de aprovizionare”, a mai spus Radu Ciorba.
Compania Electroglobal şi-a bugetat pentru 2021 o cifră de afaceri de 137,5 mil. lei (peste 28 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor primate anterior de la companie şi a celor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Electroglobal a realizat anul trecut un profit net de 8,1 mil. lei (1,7 mil. euro), în creştere cu 17% faţă de anul anterior, la o cifră de afaceri de peste 110,3 mil. lei (22,9 mil. euro), potrivit datelor publice.
Clujenii de la Electroglobal dezvoltă de la zero o capacitate nouă de producţie şi eficientizează un sistem existent prin consultanţă, proiectare de sisteme de automatizări, acţionări şi luminotehnică, uzinare tablouri electrice de distribuţie şi automatizare, integrarea sistemelor, dezvoltare software de automatizări, asistenţă tehnică pentru montaj, punerea în funcţiune şi service. Electroglobal derulează proiecte de automatizări în infrastructură – staţii de tratare a apei, industria chimică, a materialelor de construcţii şi automotive, iluminat cu LED, în industria textilă şi sectorul medical, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie. Începând din luna septembrie 2020 a fost schimbată forma juridică a companiei Electroglobal, din Societate cu Răspundere Limitată (S.R.L.) în Societate pe Acţiuni (S.A.).