BRD-SocGen a reuşit să obţină în primele nouă luni din 2021 un profit net de 886 mil. lei, în creştere cu 23,3% faţă de rezultatul din acceaşi perioadă din 2020, perioadă marcată de debutul crizei COVID-19, ascensiunea câştigului din acest an fiind influenţată atât de costul riscului pozitiv, cât şi de avansul creditării.
”Bazându-se pe o activitate comercială în expansiune, BRD a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2021 o performanţă financiară solidă. Produsul net bancar a crescut, impulsionat de veniturile din comisioane, în timp ce datorită activităţii comerciale foarte dinamice, venitul net din dobânzi a afişat o rezistenţă solidă la scăderea importantă a ratelor de piaţă. Gestionarea costurilor a rămas în centrul atenţiei, în timp ce am continuat să investim şi să realizăm transformarea digitală. Efectele cumulate ale revenirii economice şi ale recuperărilor continue din portofoliul neperformant s-au tradus prin reluări nete ale costului riscului”, a declarat François Bloch, CEO al BRD-SocGen.
Acesta a amintit că economia României a înregistrat o revenire foarte dinamică în al doilea trimestru al anului 2021, pe fondul condiţiilor de afaceri şi de percepţie mai bune, punând bazele unei creşteri solide a PIB în 2021, însă a atenţionat că sunt prezente riscuri din reapariţia pandemiei şi din turbulenţele de pe piaţa energiei. La nivelul întregului grup BRD, profitul net a fost în primele nouă luni din 2021 de 920 mil. lei, cu circa 25% peste nivelul din acelaşi interval din 2020.
Calitatea portofoliului de credite, în ansamblu, s-a reflectat şi în costul riscului, care a înregistrat în cazul băncii BRD o reversare netă de 46 mil. lei în nouă luni din 2021, în comparaţie cu o cheltuială de 225 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2020, la debutul pandemiei de COVID-19. Iar reversarea netă de provizioane, respectiv trecerea lor pe venituri, reflectă efectul pozitiv cumulat al revenirii economice şi al recuperărilor continue aferente portofoliului de credite neperformante, potrivit explicaţiilor din raportul BRD.
Venitul net bancar al BRD s-a majorat în primele nouă luni din acest an cu 1,2%, la 2,2 mld. lei, în condiţiile creşterii veniturilor din comisioane, în timp ce câştigurile din dobânzi au scăzut uşor. Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale a avansat cu 2,3% faţă de nivelul din primele nouă luni din 2020, la 1,1 mld. lei. La nivelul întregului grup BRD, venitul net bancar a depăşit 2,33 mld. lei, după o creştere cu 1,2% faţă de perioada similară a anului 2020, susţinut de volumele în creştere, ce au compensat impactul ratelor mai scăzute ale dobânzilor de piaţă.
Iar cheltuielile operaţionale ale grupului BRD au totalizat 1,22 mld. lei în comparaţie cu 1,19 mld. lei în nouă luni din 2020, în creştere cu 2,2% în dinamică anuală, excluzând contribuţia mai mare la Fondurile de Garantare şi Rezoluţie, o evoluţie care reflectă în principal investiţiile în livrările digitale tangibile, în timp ce costurile de personal au fost menţinute sub control strict, conform explicaţiilor transmise de bancă. Soldul creditelor acordate de BRD s-a majorat cu 7,9% faţă de volumul din primele nouă luni din 2020, până la 31,7 mld. lei, în timp ce pentru întregul grup creditele au înregistrat cu avans de 7,6%, până la aproape 32,5 mld. lei.