11.7 C
Cluj-Napoca
duminică, octombrie 6, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALBRD a făcut profit de 886 mil. lei în primele 9 luni...

BRD a făcut profit de 886 mil. lei în primele 9 luni din 2021, plus 23%

BRD-SocGen a reuşit să ob­ţină în primele nouă luni din 2021 un profit net de 886 mil. lei, în creştere cu 23,3% faţă de rezultatul din acceaşi perioadă din 2020, perioadă marcată de debutul crizei COVID-19, ascen­siu­nea câştigului din acest an fiind in­fluenţată atât de costul riscului po­zitiv, cât şi de avansul creditării.

”Bazându-se pe o activitate co­mercială în expansiune, BRD a înre­gistrat în primele nouă luni ale anu­lui 2021 o performanţă finan­cia­ră solidă. Produsul net bancar a crescut, impul­sio­nat de veniturile din comi­sioane, în timp ce datorită activităţii comer­ciale foarte dinamice, venitul net din do­bânzi a afişat o rezistenţă solidă la scă­derea importantă a ratelor de pia­ţă. Gestionarea costu­ri­lor a rămas în cen­trul atenţiei, în timp ce am con­ti­nuat să investim şi să realizăm trans­for­ma­rea digitală. Efectele cumulate ale re­ve­nirii eco­no­mice şi ale recu­pe­ră­rilor con­tinue din portofoliul ne­per­for­mant s-au tradus prin reluări ne­te ale costului riscului”, a declarat François Bloch, CEO al BRD-SocGen.

Acesta a amintit că economia Româ­ni­ei a înregistrat o revenire foarte di­na­mică în al doilea trimestru al anului 2021, pe fondul condiţiilor de afaceri şi de percepţie mai bune, punând bazele unei creşteri solide a PIB în 2021, însă a atenţionat că sunt pre­zen­te riscuri din reapariţia pandemiei şi din turbulenţele de pe piaţa energiei. La nivelul întregului grup BRD, profitul net a fost în primele nouă luni din 2021 de 920 mil. lei, cu circa 25% peste nivelul din acelaşi interval din 2020.

Calitatea portofoliului de credite, în ansamblu, s-a reflectat şi în costul ris­cului, care a înregistrat în cazul băn­cii BRD o reversare netă de 46 mil. lei în nouă luni din 2021, în comparaţie cu o cheltuială de 225 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2020, la debutul pandemiei de COVID-19. Iar reversarea netă de provizioa­ne, respectiv trecerea lor pe venituri, reflectă efectul pozitiv cumulat al revenirii economice şi al recupe­ră­rilor continue aferente portofoliului de credite neperformante, potrivit ex­pli­caţiilor din raportul BRD.

Venitul net bancar al BRD s-a majorat în primele nouă luni din acest an cu 1,2%, la 2,2 mld. lei, în condiţiile creşterii veniturilor din comisioane, în timp ce câştigurile din do­bânzi au scăzut uşor. Pe de altă par­te, cheltu­ielile operaţionale a avan­sat cu 2,3% faţă de nivelul din primele nouă luni din 2020, la 1,1 mld. lei. La nivelul întregului grup BRD, ve­nitul net bancar a depăşit 2,33 mld. lei, după o creştere cu 1,2% faţă de pe­rioada similară a anului 2020, susţi­nut de volumele în creştere, ce au compensat impactul ratelor mai scă­zute ale dobânzilor de piaţă.

Iar cheltuielile operaţionale ale gru­pului BRD au totalizat 1,22 mld. lei în comparaţie cu 1,19 mld. lei în no­uă luni din 2020, în creştere cu 2,2% în dinamică anuală, excluzând con­tribuţia mai mare la Fondurile de Garantare şi Rezoluţie, o evoluţie care reflectă în principal investiţiile în li­vrările digitale tangibile, în timp ce costurile de personal au fost men­ţi­nute sub control strict, conform expli­caţiilor transmise de bancă. Soldul creditelor acordate de BRD s-a majorat cu 7,9% faţă de volu­mul din primele nouă luni din 2020, până la 31,7 mld. lei, în timp ce pen­tru întregul grup creditele au înre­gistrat cu avans de 7,6%, până la aproa­pe 32,5 mld. lei.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments