21.8 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, aprilie 13, 2024
Google search engine
AcasăANUNȚURIUBB Cluj inaugurează Laboratorul de Management Integrat al Deșeurilor

UBB Cluj inaugurează Laboratorul de Management Integrat al Deșeurilor

Studenții Facultății de Știința și Ingineria Mediului beneficiază, începând din acest an universitar, de Laboratorul de Management Integrat al Deșeurilor, primul laborator finanțat de companii private în cadrul facultății, unde vor avea oportunitatea de a învăța și a se perfecționa în modalități de gestionare corectă a deșeurilor, care vor avea ca rezultat reducerea impactului acestora asupra mediului.

Dotarea noului laborator a fost realizat din sponsorizări oferite deKaufland România și grupul de firme din Prinzhorn Group – Dunapack Packaging și Hamburger Recycling, care se ocupă cu confecționarea de ambalaje și gestionarea – reciclarea deșeurilor.

Cea mai importantă achiziție a laboratorului este digestorul anaerob la scara de laborator W8, Armfield, aparat care va fi folosit la studierea proceselor de biodegradare anaerobă a deșeurilor organice (inclusiv deșeuri de mâncare). Pe lângă acest aparat s-au mai achiziționat și următoarele echipamente: Multiparametrul WTW 3630 IDS SET G, Termoreactorul pentru determinarea consumului chimic de oxigen (CCO), Sistemul cu senzor respirometric și incubatorul aferent pentru determinarea conținutului biochimic al oxigenului (CBO), Titratorul potențiometric – Model titroline5000, pentru determinarea acizilor volatili și aparatul portabil de măsurare a emisiilor in-situ.

Laboratorul a fost inaugurat astăzi, 6 octombrie 2021. La inaugurare au fost prezenți reprezentanții sponsorilor, conf. univ. dr. Christian Săcărea, prorector UBB responsabil de linia de studii în limba germană, relația cu societatea – componenta socio-economică/fundraising, lect. dr. Nicolae Ajtai, decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului și lect. dr. Cristina Modoi, responsabilul de laborator.

În cadrul acestui eveniment conf. univ. Christian Săcărea a menționat:

”În conformitate cu programul ProUBB+, odată cu asumarea activă a rolului său de universitate world-class, UBB și-a propus dezvoltarea accelerată a celei de-a treia misiuni a unei universități moderne, și anume dezvoltarea relației cu mediul socio-economic. Această dezvoltare se cuantifică printr-o abordare antreprenorială a relației universitate – companii, atât prin includerea acestora în proiecte educaționale și de cercetare aplicativă, cât și prin deschiderea infrastructurii de cercetare a universității pentru proiecte realizate în comun. Universitatea Babeș-Bolyai oferă dispoziția partenerilor săi din mediul socio-economic o paletă largă de competențe, expertiză, know-how într-o abordare comprehensivă de educație si cercetare aplicată care să producă elite capabile să transforme și să modernizeze România. Iar astăzi, am plăcerea să mulțumesc partenerilor din mediul socio-economic, care au oferit suport în dezvoltarea noului Laborator de Management Integrat al Deșeurilor, și prin asta ne sprijină în implementarea programului ProUBB+.”

La rândul lor, reprezentanții din partea sponsorilor au declarat:

„Kaufland este o companie care are sustenabilitatea în ADN-ul său. Investim susținut în proiecte de mediu și educație, avem o strategie globală, la nivel de grup, de reducere a plasticului și diminuare a deșeurilor. Considerăm că este de datoria noastră să alocăm cât mai multe resurse în soluții inovatoare, cu impact direct și pe termen lung la nivel de mediu. Soluțiile acestea nu vin peste noapte, au în spate minți sclipitoare, generații de profesori și studenți, actuali și viitori cercetători, care au nevoie de suport concret pentru a-și pune în valoare întreg potențialul” – Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

„Având în vedere că una dintre valorile companiei Dunapack Packaging este Sustenabilitatea, am ales să participăm în acest proiect al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB. Dat fiind faptul că resursele planetei noastre sunt limitate, sperăm, prin aportul nostru, să contribuim la educația și cercetarea în domeniul gestionării deșeurilor.” – Cristian Indreica, Cluster Managing Director, Dunapack Packaging

„Îmi face o deosebită plăcere ca astăzi să mă întorc pe holurile facultății și să-mi întâlnesc foștii colegi și profesori, dar de data aceasta ca reprezentant al mediului privat. Felicit Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și Universitatea Babeș Bolyai pentru inițiativă. Hamburger Recycling România fiind o companie care are ca și activitate principală managementul deșeurilor și sloganul “Reciclăm Împreună”, o să susținem în continuare astfel de inițiative. Studenții, profesorii și cercetătorii reprezintă pentru noi resursa cea mai importantă pe care ne bazăm în dezvoltarea și eficientizarea industriei reciclării. Dorim ca deșeurile să devină materia primă de bază, iar resursele naturale să rămână în natură.” – Andreea Oprea, Manager al Sistemelor de Management de Mediu, Hamburger Recycling Romania.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments