Familia Rezsö din Odorheiu Secuiesc a pornit de la un cazan cu o valoare cât cea a unui autoturism de lux, câteva instalaţii şi un spaţiu de funcţionare şi a dat viaţă brandului de palincă Jamy, scrie revista lunară de lifestyle de lux După Afaceri Premium.
”Jamy este o manufactură de familie, un craft distillery, cu o cifră de afaceri de 40.000 de euro în 2020. Targetul este de 100.000 de euro anual, cu un profit net de 10%. Angajaţii sunt membrii familiei şi rareori, toamna, la prepararea gutuiului, avem nevoie de forţă de muncă externă sezonieră”, spune Szöcs Rezsö, unul dintre proprietarii Jamy.
Palinca sub acest nume a apărut ca business pentru prima dată în 2015, pentru a valorifica fructele din regiune ca materie primă, utilizând tehnologia de ultimă generaţie în prepararea palincilor şi a distilatelor de fructe.
”Ideea de pornire a venit după multe deplasări în lume. Am dorit să arătăm valorile noastre gastronomice autohtone, distilatele de fructe premium 100% naturale, adică palinca, un produs cu un potenţial de dezvoltare uriaş ca produs local”, povesteşte Szöcs Rezsö.
Preţurile variază în funcţie de randamentul fructelor, conţinutul de fructoză, zaharoză, dar şi în funcţie de preţul lor per kilogram. Palincile de bază – adică cele de prune, cireşe, muscat, mere – pornesc de la 225 lei pe litru, cele din pere Williams şi gutui ajung la 275 lei, iar cele din fructe cu boabe şi de pădure pot să ajungă până la 630 lei pe litru.