IRUM, companie cu capital privat integral românesc, unde își desfășoară activitatea peste 500 de oameni, este o fabrică integrată pe orizontală, ce deține toate secțiile de productie. De la o turnătorie modernă, prelucrări metalice, confecții metalice, tratamente termice și acoperiri metalice, până la montajul final, în cadrul fabricii noastre parcurgem toate etapele necesare pentru a produce tractoare românești.
După o serie de investiții masive în tehnologie, IRUM, prin centrul de cercetare și dezvoltare iFOR a ajuns la momentul în care lansează noua versiune a celui mai iubit utilaj din domeniu forestier românesc, TAF 690. Noul model, TAF 690 S5, va fi destinat atât pieței din Româna, cât și din toată Europa și America. Vine cu un design nou și propriu, cu o cabină regândită pentru un confort cât mai bun pentru operator și, bineînțeles, pentru siguranță acestuia, dar și cu multe îmbunătățiri în zona tehnică.
Avem un nou motor Perkins, cu stagiu de poluare V, mai puternic cu 40% decât cel anterior, o transmisie complet nouă, cele mai performante punți, care se regăsesc și pe cele mai consacrate modele de utilaje din lume, linie de cardane și cutie de distribuție noi.
Toate acestea sunt posibile datorită investițiilor masive din ultima perioadă, făcute în zona de producție. Peste 7.000.000 de euro au fost investiți în retehnologizare cu utilaje de ultimă generație, iar prin intermediul acestora am reușit să creștem semnificativ productivitatea și calitatea pieselor.
Totodată, nivelul de performanță al noului utilaj forestier este posibil datorită unei serii de parteneriate cu unii dintre cei mai mari jucători la nivel mondial din domeniul proiectării de subansamble și prin munca a peste 30 de ingineri IRUM care au reproiectat și testat toate componentele noi ale lui TAF 690 S5.
Încă de la începutul acestui proiect, un obiectiv foarte important a fost acela de a păstra un raport calitate-preț foarte avantajos pentru client, astfel încât o foarte mare realizare este aceea că, desi am îmbunătățit considerabil performanțele utilajului, consumul este asemănător cu cel al vechiului model.
Utilajul a trecut cu brio toate testele făcute pe diferite standuri pentru anduranță, atât cele de tip Dyno pentru motor, cât și cele pentru utilaj în sine. După acestea a urmat o perioadă de testare efectivă la lucru în pădure, în mai multe zone din țară, unde a efectuat peste 1.000 de ore, în cele mai vitrege condiții de exploatare.
Noul TAF 690 S5 a fost lansat vineri, 01 octombrie 2021, în cadrul Zilei Forestierului, eveniment organizat de ASFOR. Precomenzile se pot face începând cu luna noiembrie, iar producția de serie va începe în ianuarie 2022.