19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 12, 2024
Google search engine
AcasăIDEI DE AFACERIDaniel Crişan şi Sergiu Mureşan din Dej au investit peste 40.000 de...

Daniel Crişan şi Sergiu Mureşan din Dej au investit peste 40.000 de euro pentru a produce cidru de mere sub brandul Harvester

Daniel Crişan şi Sergiu Mureşan, doi prieteni care s-au întâlnit la un pahar de cidru în Franţa, în 2014, au hotărât să aducă această băutură mai aproape de români şi, mai ales, să o producă în România. Astfel, un an mai târziu, cei doi au renunţat la joburile pe care le aveau la momentul respectiv acolo şi s-au întors în ţară, unde au dat naştere busi­nessu­lui Transylvania Brew, după o inves­tiţie de peste 40.000 de euro, potrivit Ziarului Financiar. Astăzi, afacerea lor produce peste 1.500 de sticle de cidru într-o lună, sub bran­dul Harvester, dar şi diverse sucuri carboga­zoa­se cu gust de fructe, numite Moody.

”Totul a început la un pahar de cidru. Eram în Franţa cu asociatul meu Sergiu Mureşan. Voiam să ne întoarcem în ţară, căutam şi un motiv şi eram şi mari amatori de cidru. Sergiu a zis: «Uite, nu este cidru în România, nu se fabrică», aşa că, încet-încet, tot vorbind, am început să ne documentăm despre potenţialul pieţei, despre cum să deschidem o mică fabrică şi am ajuns la concluzia că se poate. În 2015 am renunţat la joburile noastre din Franţa – eu con­du­ceam o mică firmă de renovări ascensoare, iar Sergiu avea o firmă de amenajări inte­rioare – şi ne-am întors în ţară. Am reuşit să amenajăm într-o casă la ţară o făbricuţă, am cumpărat toate utilajele şi am încropit o linie de la fermentare până la îmbuteliere, capsare şi etichetare. În 2016 am produs prima sticlă de cidru”, a povestit Daniel Crişan, unul dintre cei doi fondatori ai Transylvania Brew, citat de ZF.

Acesta îşi aminteşte că pe lângă cei 40.000 de euro pe care i-au investit în utilaje, a fost nevoie să mai aducă încă vreo 20.000 de euro, pentru o garanţie existentă la momentul respectiv pentru cei care produc cidru. Producţia s-a mutat din casa de la ţară într-o fostă fabrică de procesat mere din Dej, aflată în conservare de mai mulţi ani şi pe care cei doi au închiriat-o.

Procesul de obţinere a cidrului, explică antreprenorul, este unul asemănător cu cel de obţinere a vinului. Cei doi cumpără sucul de mere sau de pere de la proprietarii de livezi din apropierea Dejului, iar totul începe de la punerea în fermentare a acestuia, continuă cu scoaterea din fermentare, apoi este tras la maturare şi, ulterior, pus la îmbuteliere.

Daniel Crişan menţionează că partea de îmbuteliere este un proces lung, care consumă circa 90% din timp. Totuşi, evoluţia în ceea ce priveşte capacitatea de producţie s-a văzut de-a lungul anilor. Cidrul Harvester costă 5 lei, iar sucurile Moody, 4 lei. Produsele au fost prezente la festivaluri până înainte de pandemie, iar acum, brandurile Harvester şi Moody se găsesc în diverse cafenele din ţară şi pe rafturile magazinelor Auchan şi Cora. Businessul celor doi prieteni a avut afaceri de 130.000 de lei anul trecut, în scădere de la 300.000 de lei în 2019. Anul acesta, ei ţintesc către o cifră de afaceri de 200.000 de lei.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments