1.8 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 19, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALSinteza Oradea anticipează afaceri de peste 8 mil. euro în 2021, plus...

Sinteza Oradea anticipează afaceri de peste 8 mil. euro în 2021, plus 80%

Sinteza Oradea (simbol bursier STZ), una dintre cele mai mari companii din judeţul Bihor, a încheiat primul semestru din 2021 cu un profit net consolidat de 1,08 mil. lei, comparativ cu pierderea netă de 2,8 mil. lei din S1/2020, acesta fiind cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani, potrivit datelor din raportul semestrial publicat la bursă. Astfel, compania a realizat în primele şase luni ale anului un rezultat EBITDA de aproximativ 461.000 de euro.

Veniturile companie au fost de 20,3 mil. lei, de două ori mai mari faţă de S1/2020. Veniturile operaţionale s-au ridicat la 20 mil. lei în S1/2021, fiind cu 241% mai mari comparativ cu S1/2020, în timp ce cheltuielile totale au fost de 18,9 mil. lei, plus 65%, arată calculele ZF.

”Pierderile înregistrate anii trecuţi au fost datorate, pe de o parte restrângerii, după 2007, a activităţii companiei, mai ales din cauza reglementărilor de mediu, cât şi anumitor limitări tehnologice şi condiţionări de piaţă. Pandemia a influenţat atât negativ activitatea companiei, prin fluctuaţiile de personal, fiind necesare eforturi de organizare pentru acoperirea poziţiilor productive, cât şi pozitiv, prin accesul limitat pentru o perioada, al concurenţei asiatice pe piaţa europeană, timp folosit de Sinteza pentru consolidarea relaţiilor cu clienţii”, menţionează Sinteza într-un comunicat de presă.

Astfel, Sinteza Oradea a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro şi prognozează pentru anul 2021 o creştere de circa 80%, până la 8,2 milioane euro, în condiţiile în care preţurile materiilor prime au crescut cu mai mult de 100% faţă de finalul anului trecut, iar fabrica a fost oprită în 2020, pentru două luni. Compania preconizează totodată că va încheia în profit net anul acesta, faţă de anul trecut, când a raportat un rezultat negativ.

Sinteza Oradea are o cotă de circa 10% din piaţa europeană de acid benzoic. Aproximativ 70% din producţie este vândută în principal în Europa de Vest (Germania, UK, Franţa), dar are parteneri şi în Turcia, Rusia, Ucraina şi Israel. Clienţii finali ai companiei sunt producătorii, de plastifianţi, vopseluri, caucic şi alte aplicaţii industriale.

Sinteza este o companie cu un istoric bogat, fiind înfiinţată în 1905 şi funcţionând de atunci neîntrerupt în diverse structuri. În 1954 a devenit intreprindere de stat, iar din 1990 s-a organizat ca societate pe acţiuni. Sinteza Oradea este listată la Bursa de Valori Bucureşti din anul 1997, cu simbolul bursier STZ.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments