1.7 C
Cluj-Napoca
joi, februarie 22, 2024
Google search engine
AcasăIDEI DE AFACERISeră de fructe sau legume, solarii cu plante aromatice sau medicinale ori...

Seră de fructe sau legume, solarii cu plante aromatice sau medicinale ori o crescătorie de iepuri sunt doar câteva afaceri pe care le poţi începe în agricultură cu 10.000 de euro

Din 2021 România se află în perioada de tranziţie la noua programă financiară de accesare a banilor europeni prin Planul Naţional Stategic 2021 – 2027, iar pentru agricultura de subzistenţă, unde sunt angrenate peste 2 milioane de persoane, sumele ce pot fi accesate pentru dezvoltarea exploataţiei agricole pe care o deţine o familie sunt de aproximativ 15.000 euro.

”Investiţiile realizate în cultivarea căpşunilor în spaţii protejate este o afacere ce se poate începe cu bani puţini, în condiţiile în care suprafaţa pe care se vor cultiva este redusă. Se poate începe aceasta afacere cu sume modice începând de la 10.000 euro pentru o suprafaţa de aproximativ 500-1.000 mp de spaţiu protejat”, explică Mihai Daniel Stănescu-Vătău, general manager al companiei de consultanţă Global Company Incorporate, specializată în accesarea fondurilor europene, citat de Ziarul Financiar.

Acesta menţionează că în condiţiile în care un fermier are un minim necesar de 10.000 euro şi accesează şi fonduri nerambursabile în acest sens, poate investi în cultura legumelor în spaţii protejate, o afacere care este, de altfel, rentabilă. De asemenea, consultantul în accesarea fondurilor europene mai spune că un potenţial investitor în agricultură poate dezvolta cu o sumă modică o plantaţie de arbuştii fructiferi, mai ales dacă fermierul dispune de suprafeţe de teren cât mai compacte, de minimum 3-5 hectare.

► Accesarea fondurilor de tip agricultură de subzistenţă – care are sume de aproximativ 15.000 euro pentru dezvoltarea exploataţiei agricole pe care o deţine fermierul;

► Accesarea de fonduri destinate tinerilor fermieri – care se instalează pentru prima dată sau în conformitate cu reglementările în vigoare la aceasta dată, adică cu maximum 5 ani de la data instalării – astfel având posibilitatea de a accesa fonduri cuprinse între 40.000 euro şi 50.000 euro, submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri“, conform datelor din PNDR 2014 – 2020.

► Investiţii în exploataţii agricole – submăsura 4.1 – cu sume cuprinse între 50.000 euro şi 2 mil. euro;

► Investiţii în exploataţii pomicole – submăsura 4.1a – cu sume cuprinse între 50.000 euro şi 900.000 euro;

► Investiţii în procesarea şi comercializarea produselor agricole – submăsura 4.2 si 4.2a – cu sume cuprinse între 50.000 euro si 2 mil. euro.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments