Antreprenoarea Claudia Jivan din Arad a renunţat la medicină în urmă cu cinci ani pentru a demara un proiect de investiţii de 11 mil. euro, din care aproximativ 5 mil. euro au fost fonduri europene, pentru înfiinţarea a trei culturi ecologice (cătină, afine şi alune), care cresc pe dealurile Lipovei şi la Prunişor, judeţul Arad, pe o suprafaţă totală de 132 de hectare de teren, potrivit Ziarului Financiar.
”Am simţit nevoia unei schimbări, după ce ani la rând am lucrat în domeniul medical. De la o activitate statică am trecut la o activitate dinamică şi am învăţat pas cu pas despre agicultură, odată cu înfiinţarea culturii de cătină. Am achiziţionat terenul, am depus documentele de finanţare pentru fonduri europene, am reuşit să câştigăm proiectul şi am demarat investiţia la începutul anului 2016”, povesteşte Claudia Jivan, antreprenorul care a pus bazele culturile Ecofrux, citată de ZF.
Plantaţia de cătină a prins rădăcini în anul 2017, fiind cultivată pe o suprafaţă de 34 de hectare din Lipova, judeţul Arad, trei soiuri de cătină autentice româneşti: Mara, Clara şi Dora. Prima recoltare a avut loc în anul 2020, iar producţia recoltată anul trecut a fost de 55 de tone.
”În ceea ce priveşte utilajele, am achiziţionat şase tractoare noi şi dispunem de toate liniile tehnologice de prelucrare post recoltare, necesare. Avem şase persoane angajate permanent, iar în perioada de recoltare lucrăm cu 35 de zilieri. Ne aflăm acum în al doilea an de recoltare – perioada de recoltare pentru cătină durează o lună de zile, din 15 august până în 15 septembrie – şi estimăm o producţie dublă faţă de anul trecut. Abia din anul cinci cultura ajunge la maturitate”, spune Claudia Jivan.
Pentru a păstra cătina în cele mai bune condiţii, a fost construită o hală de peste 1.000 mp. Hala este dotată cu echipamente de criogenare, astfel că fructele de cătină ajung în tunelul de congelare rapidă în cel mult 2 ore de la recoltare, unde temperatura este de -35 de grade Celsius. Urmează un proces de congelare de 30-40 de minute, astfel că fructele îşi păstrează intacte proprietăţile şi compoziţia naturală. Investiţia în hală s-a ridicat la aproximativ 1 milion de euro.
”Hala construită serveşte pentru condiţionare, procesare şi depozitare la standarde europene a recoltei. Aceasta poate fi închiriată şi unor terţi, fiindcă în prezent este folosită la mai puţin de jumătate din capacitate”, spune Jivan.
Pandemia de coronovirus a întârzit un an implementarea proiectului de afini, însă, până în 2023, antreprenoarea preconizează finalizarea tuturor proiectelor aflate în derulare. Plantaţia de afine a luat naştere în anul 2019, pe o suprafaţă de teren de 25 de hectare, iar prima recoltare se va face anul viitor. Plantaţia de aluni a fost dezvoltată pe o suprafaţă de teren de 72 de hectare, în 2020, urmând ca în 2025 să se facă prima recoltare.
”Suntem preocupaţi să dezvoltăm brandul propriu de produse ecologice certificate, astfel că 20% din producţia noastră de anul trecut am transformat-o în nectar de cătină ecologic, pe care-l comercializăm sub marca Ecofrux. 80% din producţia de catină de anul trecut a fost valorificată la export. Suntem prezenţi cu brandul Ecofrux în magazinele naturiste şi farmaciile din Arad, în reţeaua Kaufland, din acestă lună, pe eMag şi suntem în discuţii şi cu alte reţele de magazine”, a mai spus Claudia Jivan.
Planurile de viitor pentru Ecofrux sunt de a dezvolta şi diversifica gama cu alte produse derivate din catină (ulei, ceai, suc de cătină), produse din afine (afine fresh, gem, suc, ceai) şi produse din alune (miez de alune, pastă de alune).
”Am construit cu aceste culturi un business de familie, iar în viitorul apropiat sperăm să ni se alăture şi fata noastră cea mare, care în prezent lucrează în străinătate”, a precizat antreprenoarea.
Claudia este susţinută în dezvoltarea acestui proiect de soţul ei, Adrian Jivan, care este în prezent şi directorul executiv al spitalului MedLife Genesys din Arad. Până la preluarea spitalului de către MedLife, Claudia Jivan deţinea 27% din acţiunile Genesys Arad. Pentru a pune umărul la dezvoltarea proiectului plantaţiilor de afin şi alun, din 2017 li s-a alăturat şi familia Miuţescu din Arad, proprietarii companiei Filip Spedition, specializată în transport rutier de mărfuri. Echipa Ecofrux este într-un proces de continuă dezvoltare, având posturi disponibile pentru personal calificat (ingineri agronomi şi mecanizatori).
”Domeniul agricol este foarte asemănător cu domeniul medical. Cumva pot spune că plantele se aseamănă cu oamenii fiind într-o continuă evoluţie şi transformare, necesitând îngrijiri şi interacţionând permanent pentru a le asculta şi înţelege nevoile, astfel armonia generată prin interacţiune este răsplătită cu recoltele ce sporesc de la an la an. Cred în viitorul agriculturii din România, dar şansa acesteia este ca fiecare antreprenor, prin rezultatele vizibile ale muncii sale, să reuşească o coagulare cu alţi finanţatori atraşi de acest domeniu de activitate”, a mai spus antreprenoarea din Arad.