6.7 C
Cluj-Napoca
joi, aprilie 18, 2024
Google search engine
AcasăANUNȚURIPatronatul Producătorilor de Medicamente: Nu se pot fabrica vaccinuri şi medicamente de...

Patronatul Producătorilor de Medicamente: Nu se pot fabrica vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie în ţară

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) atrage atenţia că România nu are capacitatea tehnologică şi nici personal calificat pentru a putea începe producţia de vaccinuri în ţară, în contextul în care investiţiile în acest domeniu de cercetare au lipsit în ultimii ani.

”Nu se pot fabrica vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie în ţară, România are de recuperat un decalaj tehnologic de cel puţin 10 ani faţă de Europa Centrală. Spre deosebire de ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovenia care au dat importanţă industriei farmaceutice şi au investit în acest sector economic, România a regresat şi a devenit un simplu importator de vaccinuri şi medicamente, ajungând să producă mai puţin de 4% din consumul de medicamente al populaţiei”, a spus Dragoş Damian, director executiv al PRIMER şi CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj.

Premierul Florin Cîţu anunţa în urmă cu două săptămâni că România va încerca să producă vaccin împotriva COVID la Institutul Cantacuzino, singurul centru în care s-a produs vreodată vaccin în România. Institutul, aflat în prezent în subordinea Ministerului Apărării, nu este însă adus la standardele tehnologice pentru a primi autorizaţie de producţie, în contextul în care din 2015 nu mai produce nicio doză de vaccin. PRIMER estimează că nu se vor putea fabrica vaccinuri sau medicamente noi mai devreme de trei ani, cu condiţia ca autorităţile să investească în acest domeniu.

”De mai bine de cinci ani, PRIMER propune o serie de măsuri pe termen lung de sprijinire a producţiei de medicamente pe teritoriul ţării. Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanţă strategică pentru a beneficia de facilităţi fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiţii de capital precum şi înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, care să fie responsabilă de investiţiile în fabrici noi de medicamente şi vaccinuri”, a mai spus Dragoş Damian..

PRIMER reuneşte 19 fabrici importante de medicamente din ţară, printre care Antibiotice, Biofarm, Fiterman Pharma, Ropharma, Terapia, Zentiva.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments