3.7 C
Cluj-Napoca
joi, aprilie 18, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALMuzeul ASTRA din Sibiu investeşte 2,5 milioane euro într-un centru pentru învăţarea...

Muzeul ASTRA din Sibiu investeşte 2,5 milioane euro într-un centru pentru învăţarea şi promovarea meşteşugurilor

Muzeul Astra din Sibiu va investi 2,5 milioane euro pentru renovarea Casei Artelor, o clădire de patrimoniu din centrul oraşului, centru care va reuni învăţarea, promovarea şi comercializarea obiectelor meşteşugăreşti de artă românească. Din suma totală, 1,9 milioane euro reprezintă fonduri nerambursabile.

Centrul va organiza ateliere de meşteşugărit şi va include o Galerie de Artă Populară, de unde vor putea fi achiziţiona obiecte de artizanat, dar şi o cafenea.  La etaj vor fi 3 spaţii pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziţii temporare şi evenimente culturale. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziţie inovativă despre meşteşugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.

Proiectul Restaurarea şi revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activităţi şi resurse regionale (C.A.R.R.), finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) şi Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. 

”Proiectul de restaurare a Casei Artelor va genera un liant între meşteşugari şi inima unui oraş istoric, cum este Sibiul, o urbe de nivel european. Va genera conexiuni puternice bazate pe tradiţiile multiculturale. Casa Artelor va deveni un hub pentru ateliere interactive, animate de prezenţa meşterilor. Totodată trebuie menţionată aici şi importanţa economică pe care o va avea un astfel de spaţiu. Perioada grea a pandemiei ne-a afectat pe toţi, implicit şi pe meşterii tradiţionali. Aşadar, Casa Artelor va fi cu siguranţă un real generator de venituri sustenabile pentru cei care duc tradiţiile mai departe, dar şi o sursă de obiecte utile şi de calitate pentru localnici şi turişti deopotrivă. Implementarea unui astfel de proiect major, cu sprijinul UMP, este un real exemplu de bune practici în managementul cultural”, a declarat Ciprian Anghel Ştefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments