În opinia mea, nu conteaza numele unui ministru si din ce partid provine. Nu conteaza cati ani are, sexul, culoarea pielii sau cine l-a propus. Pentru mine conteaza ce stie sa faca si ce experienta are in domeniul in care este implicat. Nu stiu cum se face ca IMM-urile au, si de aceasta data, un ghinion desavarsit, a declarat pentru Ziarul Financiar Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest.
Am studiat cu mare atentie CV-ul ministrului de care depinde relatia IMM-urilor cu guvernul. Nu-l cunosc personal pe dl. Nasui Claudiu-Iulius-Gavril, dar daca ar fi sa-l angajez la vreuna din firmele mele nu i-as da nicio sansa. Pregatirea tanarului ministru nu s-a concretizat pana astazi in nimic relevant pentru mediul privat. Ceea ce mi se pare strigator la cer este ca dl. Nasui conduce un minister fara sa aiba o minima experienta in domeniul respectiv. Pentru cei care imi vor critica opinia intreb si eu, ca simplu antreprenor/angajator: ce poate sa faca pentru antreprenori un ministru care nu a condus nici macar un boutique, in Romania? Nu a avut o firma, un start-up, o taraba in piata, nimic care sa demonstreze ca s-a lovit de problemele reale din economie! Cata incredere poti sa ai in cineva care a fost paralel cu mediul privat, dar vrea sa conduca ditamai ministerul, unde se iau decizii de care depinde soarta a mii de IMM-uri?
Dovezile competentelor ministrului care conduce economia Romaniei le puteti gasi pe internet. Sunt convins ca e cool sa faci o facultate la Paris si sa ai un master in Italia, dar cred ca mai important este daca odata ajuns in economia autohtona poti sa implementezi ceva util. A avea niste studii afara nu inseamna ca intelegi si ai solutii pentru problemele cu care se confrunta antreprenoriatul romanesc. Nici un ONG din Romania nu a adus prosperitate economica, nu a creat locuri de munca si nici nu a generat taxe si impozite noi la buget. Ca fondator si membru in asociatii non-profit, ministrul actual si-a dovedit priceperea si poate fi un angajat oarecare intr-o companie mare, unde raspunderea este colectiva si serviciile oferite nu implica niciun risc. Astfel de posturi sunt permanent disponibile pentru cei cu CV-uri frumoase.
Dupa parerea mea, ghinionul economiei romanesti este ca se bazeaza pe experimente, cu persoane fara…experienta. Incercarea permanenta de a face performanta cu oameni care au fost cel mult un fel de lipitori pe langa mediul privat, nicidecum niste modele/invingatori ai economiei de piata, este sortita esecului. A fi consultant, analist, consilier pe ici pe colo, stagiar sau bagator de seama printr-un minister nu tine loc de om de decizie, de responsabilitate individuala, de asumare si coordonare a unei echipe care are obiective clare. Orice facultate, oricat de buna ar fi, nu pregateste niciun lider mai bine decat practica din economia reala.
Ca sa fiu si mai clar confirm ca sunt de acord cu orice diploma care are o utilitate dovedita in practica. A face scoli numai de dragul de a da bine la public este, dupa parerea mea, o pista falsa pentru o cariera fara rezultate. Atunci cand ajungi sa conduci sute sau mii de oameni, scoala vietii si experienta cu oamenii au un rol esential in a face treaba. Una e sa fii bine vazut la partid, sa fii apreciat de colegi ca un „baiat bun” care a tras in campania electorala si alta e sa aterizezi intr-un post in care iti trebuie cateva luni sa intelegi cateva notiuni de baza din domeniul in care ai fost parasutat. Daca ministrul Nasui, dupa ce si-a terminat studiile in strainatate, infiinta o firma in orice domeniu si avea un profit minim doi-trei ani de zile la rand, platind cativa salariati din activitatea propriei firme, imi scoteam palaria in fata lui. Nu poti sa reprezinti patronii cand nu ai avut un angajat in viata ta si nu ai facut profit un leu!
Despre asta este vorba. Oamenii care sunt astazi alesi si mandatati sa ghideze economia Romaniei nu au nici pregatirea si nici experienta necesara sa navigheze printre turbulentele mediului privat, cauzate de pandemie. Va urma un an greu, un an in care se recalibreaza multe economii europene si tarile care vor pierde startul accesarii de fonduri europene vor avea un viitor nesigur. Asta riscam noi, romanii. Fara proiecte private si guvernamentale fezabile Romania va ramane in continuare in coada tarilor din UE si numele unor ministri vor fi ca si pana acum: neimportante si sterse de istoria politica recenta. Nu poti sa faci performante in economie cu aschii politice pe post de strategi guvernamentali.