web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > RomLab şi Sintofarm, două companii locale care au anunţat că pot produce teste rapide pentru depistarea anticorpilor de COVID-19 în luna august, nu au primit încă nicio comandă din partea statului român ”Suntem în discuţii pentru export în Anglia, Italia, Nigeria”

RomLab şi Sintofarm, două companii locale care au anunţat că pot produce teste rapide pentru depistarea anticorpilor de COVID-19 în luna august, nu au primit încă nicio comandă din partea statului român ”Suntem în discuţii pentru export în Anglia, Italia, Nigeria”

RomLab SRL şi Sintofarm SA, două companii locale care activează în domeniul distribuţiei şi fabricării de produse medicale, dezinfectanţi, medicamente, au anunţat că pot produce teste rapide pentru depistarea anticorpilor de COVID-19 în luna august, dar nu au primit nicio comandă din partea statului.

”Nu avem nicio comandă pentru teste din partea statului, momentan. Suntem în discuţii pentru export în Anglia, Italia, Nigeria. Având în vedere ţările care au început să testeze, am avea capacitatea, dar nu ţine de noi ca firmă privată această hotărâre”, a spus Ioana Sima, directorul general al RomLab.

Şi DDS Diagnostic, o companie românească înfiinţată în 2002, specia¬lizată în domeniul diagnosticului in vitro, a pus pe piaţă teste antigen de depistare a infecţiei cu COVID-19 în urma mai multor investiţii în propria unitate de producţie care au depăşit 200.000 de euro în ultimele luni. La începutul lunii noiembrie însă, compania nu avea nicio comandă din partea statului, testele antigen fiind cele folosite de ţările care au testat în masă populaţia.

Testarea în masă, indicată de specialişti ca o soluţie de a depista cazurile de COVID-19 fără simptome specifice noului virus, nu se află pe lista de acţiuni a statului român, deşi modelul din state precum Slovacia, Austria sau Marea Britanie a arătat că persoanele asimptomatice pot fi depistate prin teste rapide în doar câteva zeci de minute.

Dincolo de un comunicat de presă prin care Ministerul Sănătăţii a trecut responsabilitatea testării prin teste antigen în curtea medicilor, precizând că lucrează la o reglementare în acest sens, la nivel oficial testarea în masă nu reprezintă momentan o soluţie. Mai mult, Preşedintele Iohannis a declarat că „specialiştii“ nu sunt convinşi că o testare în masă ar fi concludentă.

În ultimele zile, din 29 noiembrie până în 8 decembrie, numărul zilnic de probe prelucrate nu a depăşit 15.000-16.000 de teste, de trei ori mai puţin decât capacitatea maximă de testare din ţară.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW