12.1 C
Cluj-Napoca
joi, mai 23, 2024
Google search engine
AcasăANUNȚURIAsociaţia BookLand: Opt din 10 şcoli din România au fost construite înainte...

Asociaţia BookLand: Opt din 10 şcoli din România au fost construite înainte de 1970 şi au nevoie urgentă de reparaţii

Opt din 10 şcoli din România au fost construite înainte de 1970 şi au nevoie urgentă de reparaţii, în timp ce 16% au fost ridicate până în 1989 şi doar 2% după Revoluţie, în condiţiile în care în ultimii 30 de ani s-au construit sub 400 de unităţi de învăţământ, arată o analiză realizată de Asociaţia BookLand.

Potrivit celor mai recente date statistice, până în 2013 au fost închise 1.800 şcoli şi 1.500 au fost comasate, dar probabil că numărul acestora s-a dublat între timp.

”Situaţia exactă nu se ştie, fiindcă, odată ce şcolile au fost date în grija primăriilor în 1998, Ministerul Educaţiei nu a mai monitorizat din punct de vedere logistic ce se întâmplă cu aceste instituţii”, spun reprezentanţii BookLand.

În acest moment, în cele 14.000 de localităţi din România (dintre care doar 319 sunt oraşe, restul sunt comune şi sate) au mai rămas cel mult 21.000 şcoli, iar Institutul Naţional de Statistică spune că doar 7.204 au personalitate juridică. Prin urmare, la nivel naţional media ar fi de 1,5 şcoli per localitate.

În plus, conform unei anchete realizată în urmă cu 2 ani de Banca Mondială, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, 1 din 6 şcoli nu are acces la o sursă autorizată de alimentare cu apă, 1 din 10 şcoli nu are sistem centralizat de încălzire, iar 1 din 4 şcoli încă utilizează soba drept principală sursă de încălzire.

În ceea ce priveşte dreptul la educaţie în şcoala online, conform unui studiu realizat anul acesta de IRES, o treime dintre copiii înscrişi în învăţământul preuniversitar nu au acces individual la un dispozitiv dedicat funcţional (laptop, tableta, desktop).

Asociaţia BookLand a renovat în acest an 10 şcoli din mediul rural, cu o investiţie de 500.000 euro, prin coalizarea a 70 companii. Ultimele trei proiecte au fost finalizate în noiembrie, în judeţele Giurgiu, Vrancea şi Mehedinţi. O altă sursă de finanţare ar putea fi chiar părinţii, asociaţia urmând să deruleze o campanie de strângere de fonduri prin care aceştia să doneze 2 euro lunar pentru şcoli.

”A fost o mare provocare pentru noi ca pe durata acestui an pandemic să renovăm atâtea şcoli. Ne-a fost mult mai greu să facem rost de banii necesari în special pentru serviciile de manoperă. Dacă Turbomecanica nu şi-ar fi asumat acoperirea integrală a acestui tip de cheltuieli pentru ultimele 3 şcoli, nu cred că am fi reuşit să finalizam 14 instituţii de învăţământ anul acesta. Acum avem alături aproape 70 producători/importatori care ne-au pus toate materialele/echipamentele la dispoziţie. Anul viitor visăm la 20 şcoli renovate. Însă avem nevoie de tot ajutorul! Covid şi-a lăsat grav amprenta în performanţele comerciale ale companiilor pe care ne bazam până acum, astfel că donaţiile acestora s-au redus sau amânat pentru vremuri mai bune… De aceea venim în întâmpinarea tuturor românilor şi îi rugăm să ne ofere sprijinul cu o donaţie recurentă de 2 euro. Într-un an, de exemplu, un părinte poate cumpăra o băncuţă şcolară pentru un copil din mediul rural. Este momentul să ne pese cu adevărat de copiii acestei ţări şi să investim în viitor”, spune Mihaela Ianole, Coordonator Renovare Şcoli Asociaţia BookLand.

Potrivit planurilor anunţate de autorităţi, în următorii şase ani ar trebui să fie reabilitate circa 2.500 de şcoli şi construite 180 grădiniţe, 40 campusuri şcolare şi 30 cămine studenţeşti, în urma unor investiţii de 2,2 miliarde euro, din fonduri europene.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments