Producătorul de mobilier tapiţat Taparo, parte a grupului de firme Taparo, fondat de antreprenorul Ioan Filip, are disponibile în prezent 105 locuri de muncă la fabrica din localitatea Borcuţ, de lângă Târgu Lăpuş, cele mai multe joburi fiind pentru tâmplari (25), confecţioneri articole din piele şi înlocuitori (20), muncitori necalificaţi în industria textile (20), muncitori necalificaţi în asamblarea şi montarea pieselor (20), dar şi pentru electricieni, mecanici sau stivuitorişti, potrivit informaţiilor de pe site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Maramureş.
Ioan Filip, un inginer cu background în industria textilă, a intrat în business cu o filatură de bumbac în oraşul natal Târgu Lăpuş, iar după un declin al domeniului textil a încercat să transfere activitatea către prelucrarea lemnului şi a început parteneriatul cu IKEA, pentru care este încă furnizor de mobilă. Taparo este unul dintre cele mai mari grupuri din industria de mobilă de pe plan local, fiind al doilea cel mai mare producător de mobilă după Aramis Invest, o altă companie din Maramureş.
Taparo produce în fabrica sa din Borcuţ (jud. Maramureş), care se întinde pe o suprafaţă de 80.000 de metri pătraţi, canapele, mobilier pentru dormitoare, sufragerii şi grădini, conform ultimelor date. Fabrica Taparo a fost construită în 2005 pe bazele unei filaturi de bumbac, care a funcţionat din 1973 până în 2004 şi iniţial producea doar canapele şi fotolii. De-a lungul timpului, producătorul a mai adăugat liniei de fabricare şi articole tapisate pentru grădină, dar şi o linie dedicată cadrelor din lemn. Grupul Taparo mai include companiile Eurocomfil Invest (Târgu-Lăpuş) şi 4Brands (Baia Mare). În fabricile Taparo şi Eurocomfil Invest, familia Filip produce canapele, scaune, paturi şi fotolii, iar în fabrica 4Brands saltele şi perne.
Taparo exportă peste 90% din producţie, fiind unul dintre cei mai importanţi furnizori ai retailerului de mobilă suedez IKEA, conform ultimelor date. Compania Taparo a avut în 2019 o cifră de afaceri de apoximativ 275,9 milioane de lei şi un profit net de 4,7 mil. lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.
Anul acesta, grupul Taparo, prin compania Techtex, a demarat un program de investiţii în valoare de 20 milioane euro pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie a măştilor. Astfel, Techtex a ajuns la o capacitate de 50 milioane de măşti pe lună, 600 mil. de măşti pe an şi circa 1,5 mil. de combinezoane, capeline şi botoşi pe an. În 2021, după ce toate noile capacităţi vor intra în producţie, oficialii Techtex se aşteaptă ca cifra de afaceri a companiei să se apropie de 100 mil. euro. Din luna august, compania a început să producă şi materialul filtrant necesar realizării măştilor de protecţie.