Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa bancară românească, a obţinut după primele nouă luni din 2020 un profit net de 901,5 mil. lei, în scădere cu 35% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ, după primele nouă luni din 2019, banca din Cluj înregistra un salt al câştigului de peste 40%.
Diminuarea profitului din acest an a venit pe fondul diminuării veniturilor, în contextul efectelor crizei coronavirusului, cu toate că s-a înregistrat o creştere a creditării faţă de perioada ianuarie – septembrie 2019, dar o influenţă asupra rezultatului a venit şi de la provizioanele mai mari constituite din cauza crizei coronavirusului.
Banca Transilvania înregistra după nouă luni din 2020 venituri operaţionale de 2,89 mld. lei, cu 1,3% sub nivelul încasărilor din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au majorat într-un ritm alert, cu 42,7%, până la aproape 1,85 mld. lei.
”Deşi evoluţia nu este deloc favorabilă din cauza pandemiei, rămânem optimişti şi încrezători în revenirea economiei în următoarea perioadă. Ne dorim creşterea finanţărilor acordate de BT, în cel mai responsabil şi eficient mod posibil, pentru a susţine economia şi creşterea băncii”, a declarat Ömer Tetik, director general al Băncii Transilvania.
El consideră că actualul context, care a afectat întreaga lume şi poate chiar mai tare economiile dezvoltate, aduce şi oportunităţi pentru România. „Şi acesta este şi un avantaj pentru noi, pentru că nimeni nu cunoaşte piaţa mai bine decât noi, ca bancă românească“.
La nivelul întregului grup Banca Transilvania, profitul net a depăşit 1 mld. lei după primele nouă luni din 2020, ajungând la 1,06 mld. lei, ponderea profitului băncii în profitul grupului fiind de circa 85%. Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu peste 155 mil. lei la profitabilitatea grupului BT.