Linde Gaz România, filiala locală a grupului industrial germano-american Linde Plc., cel mai mare furnizor de gaze industriale la nivel global, a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri de peste 683 mil. lei (aproximativ 144 mil. euro), în creştere cu 6,5% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de peste 151 mil. lei (31,9 mil. euro), mai mult cu 22,5% faţă de anul precedent, când Linde Gaz România a obţinut un câştig net de 123,3 mil. lei (26,5 mil. euro), arată datele publice.
Compania a ajuns în 2019 la un număr mediu de 539 de angajaţi. La nivel global, Linde este un business de peste 25 de miliarde de euro, potrivit raportului anual al grupului. Pe plan local, compania deţine unităţi de separare a aerului în Galaţi, Râmnicu Vâlcea şi Oţelu Roşu, fabrici de acetilenă la Timişoara şi Galaţi, instalaţii de producere a hidrogenului la Râmnicu Vâlcea, Brazi, Buzău şi Târgovişte. La acestea se adaugă staţii de îmbuteliere gaze din aer şi dioxid de carbon la Timişoara, Cluj şi Bucureşti şi peste 70 de parteneri de distribuţie. Clienţii companiei provin din industria alimentară, metalurgie, chimie, energie, industria sticlei, auto, procesare şi construcţii metalice, cercetare, medicină şi altele.
În luna aprilie 2017, grupul Linde a preluat operaţiunile din România ale unui alt investitor german, Buse Group, cu operaţiuni similare pe pieţele din Europa de Vest şi din regiunea Balcanilor. Tranzacţia, a cărei valoare nu a fost făcută publică, a inclus doar două companii din România controlate de Buse Group, respectiv firmele ITO Industries International România şi Rodmir Expert.
Linde plc este o companie chimică multinaţională cu sediul în Irlanda, formată din fuziunea Linde AG din Germania (fondată în 1879) şi Praxair (înfiinţată în 1907) din Statele Unite. Este cea mai mare companie de gaze industriale din lume, dupa cota de piaţă şi venituri. Acţiunile Linde sunt tranzacţionate în Germania şi Statele Unite. Grupul Linde are peste 600 de companii afiliate în aproximativ 100 de ţări, cu clienţi din sectoarele industrial, retail, comerţ, ştiinţă, cercetare şi public.