Cooperativa Agricolă Someş Arieş, formată din 70 de fermieri din judeţele Bistriţa, Sălaj, Cluj, Mureş şi Alba, care deţine Fabrica de Brânzeturi Transilvania, a făcut anul trecut 1 milion de lei din producţia de brânzeturi sub brandul propriu Produs de Ţaga, în creştere cu 25% faţă de anul trecut, arată datele Confidas, platformă de analiză financiară a companiilor. La nivelul cooperativei, veniturile totale au fost de 36 de milioane de lei, mai mari cu 11% decât în anul anterior.
Fermierii au un efectiv de 7.000 de capete de bovine şi în 2019 au produs circa 42.000 de litri de lapte zilnic. Pe lângă producţia în propria fabrică, ei furnizează laptele pentru procesare către FrieslandCampina, Sanlacta, Unilact şi Romfulda. Dan Ţandea, preşedintele cooperativei, spunea anterior că cererea pentru lapte, în special pentru cel ecologic, este foarte mare şi tot mai mulţi procesatori vor să colaboreze cu ei.
În fabrica de la Ţaga, cooperativa produce brânzeturi sub brandul propriu Produs de Ţaga, pe care le comercializează în magazinele mici din judeţul Cluj, dar şi sub mărci private ale FrieslandCampina, brânza Năsal Napolact, potrivit reprezentanţilor cooperativei. De asemenea, membrii cooperativei oferă servicii agricole, precum distribuţia de inputuri, consultanţă agricolă sau furnizarea produselor petroliere, pentru peste 2.000 de ferme.
Anul trecut, cooperativa a construit o fabrică de nutreţuri combinate cu 3 milioane de euro, din fonduri europene şi fonduri proprii, pentru a nu mai depinde de nimeni în ceea ce priveşte hrana animalelor şi spaţiul de depozitare a acesteia.