3.7 C
Cluj-Napoca
luni, martie 17, 2025
Google search engine
AcasăANUNȚURIStudiu Mercer: Angajaţii din Cluj sunt cel mai bine plătiţi din România

Studiu Mercer: Angajaţii din Cluj sunt cel mai bine plătiţi din România

Angajaţii din Cluj sunt, pentru a doilea an consecutiv, cel mai bine plătiţi din România, cu 10% peste media pieţei generale, pe locul doi fiind cei din Bucureşti, cu un plus de 4%, urmaţi de cei din Ploieşti (+1%), arată studiul Mercer – Total Remuneration Survey. La nivel naţional, în 2020, creşterea reală a pieţei salariale în toate industriile a fost de 6% (raportat la anul precedent), iar pentru 2021 companiile anticipează o creştere medie de 5%.

Realizat pentru al cincilea an consecutiv, studiul acoperă 408 companii şi 114.235 angajaţi, ediţia din 2020 vizând şi impactul COVID-19 asupra practicilor companiilor în ceea ce priveşte compensaţiile şi beneficiile. Cel mai profitabil domeniu rămâne Pharma, unde veniturile obţinute de angajaţi depăşesc cu 26% media pieţei, urmat de IT, cu un plus de 17%. În principal, poziţiile în legătură cu dezvoltarea de software, arhitectură şi analiză de sistem determină acest nivel peste medie.

”Pe lângă faptul că, în acest an, Pharma a fost printre domeniile care au crescut ca volum de business, un aspect particular poziţionează această industrie în topul celor mai bine plătite din România: rolurile ocupate de medicii specialişti ridică mult media acestei industrii”, explică Ana-Maria Gheorghe, Mercer Marsh Benefits, Talent Information Solution Leader, Romania.

Alte industrii care aduc angajaţilor venituri peste media pieţei sunt SSC/ BPO (+13%), agricultură (+8%), energie (+6%), bunuri de consum (+2%). În schimb, cei din retail câştigă cu 12% mai puţin decât media, iar cei din transport cu 4%. Tot din perspectiva comparaţiei cu nivelul veniturilor medii calculate la nivelul pieţei, anul 2020 vine cu o ierarhie similară a celor mai bine plătite joburi. Primele locuri sunt ocupate de poziţii din departamente precum IT (+22% faţă de media pieţei), Management de proiecte (+17%), Corporate Affairs (+9%), Financiar (+7%).

La polul opus, posturile din următoarele zone consemnează o medie a veniturilor sub media pieţei generale: producţie (-7%), relaţii cu clienţii (-7%), distribuţie (-5%). Asigurările private de sănătate, trainingurile şi bonusurile pentru recomandări au fost principalele beneficii care au consemnat creşteri  (din perspectiva numărului de companii care le acordă) faţă de anul 2019, potrivit studiului.

”Anul 2020 este un an atipic şi din perspectiva beneficiilor acordate de companii. Odată cu trecerea către work from home, organizaţiile s-au reorientat către zona trainingurilor online. 94% dintre cele peste 400 de companii care ne-au transmis date acordă acest tip de beneficiu. Asigurările private de sănătate îşi continuă tendinţa de creştere pentru al 5-lea an consecutiv. Preocuparea companiilor pentru acest beneficiu este firească în actualul context. În plus, angajatorii au avut la dispoziţie noi produse de asigurare, inclusiv cu acoperire COVID-19. Într-un context sanitar critic şi în condiţii economice dificile, este esenţial pentru companii să aleagă implementarea unui program de beneficii optimizat cu sprijinul specialiştilor”, a spus Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania.

În ceea ce privesc planurile companiilor în contextul pandemiei, 1 din 10 plănuieşte să-şi diminueze personalul, iar dintre acestea o treime se îndreaptă cu această măsură către departamentele din zona de vânzări şi un procent similar spre zona de producţie. Mai mult de jumătate dintre firme (54%) şi-au schimbat planurile în legătură cu noi angajări în acest an, iar 70% au îngheţat procedurile de noi angajări urmare a crizei sanitare COVID-19, pe o perioada determinată. În acelaşi timp, 41% dintre companii au îngheţat pe o perioadă nedefinită angajările sau până la atingerea unor parametri (ex. un anumit nivel al vânzărilor).

Anterior pandemiei, 6 din 10 companii nu aveau un sistem de tip work-from-home implementat şi a fost nevoie să găsească soluţii rapide ca răspuns la criza sanitară. În plus, 6% oferă angajaţiilor compensaţii pentru costurile legate cu work-from-home şi un procent similar oferă alt tip de sprijin pentru buna derulare a activităţii de la distanţă. Potrivit Mercer, 15% dintre organizaţii au concluzionat că munca de acasă a crescut nivelul productivităţii angajaţilor. Majoritatea companiilor au oferit angajaţilor care  lucrează de acasă un laptop (92%) sau telefon mobil (80%), în timp ce 10% asigură mobilier de birou şi 6% o sumă de bani.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments