12.1 C
Cluj-Napoca
joi, mai 23, 2024
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTMureşeanca Ada Guţiu a făcut afaceri de 350.000 de euro cu ...

Mureşeanca Ada Guţiu a făcut afaceri de 350.000 de euro cu uleiurile esenţiale Aromateria

Mureşeanca Ada Guţiu a pus bazele Aro­ma­­teria în 2016, după ce a descoperit domeniul aroma­terapiei şi s-a îndrăgostit de el. De atunci, colaborează cu o distilerie din Franţa, de unde aduce uleiuri esenţiale provenite din plante crescute în So­ma­lia, Madagascar sau Australia, le îmbu­teliază într-un laborator din Cluj-Napoca, le pune eticheta proprie şi le vinde în România, potrivit Ziarul Financiar.

”Aromateria comercializează uleiuri esenţiale şi accesorii destinate aromaterapiei. Uleiurile esenţiale veritabile provin din plan­te speciale, crescute peste tot în lume, de aceea este imposibil să avem culturi proprii. Noi suntem în Târgu-Mureş, unde avem de­po­zitul şi birourile, şi colaborăm cu un labo­ra­tor din Cluj-Napoca, dar urmează să cream propria linie de îmbu­te­iere, într-un an, poate doi”, a spus Ada Guţiu, citata de ZF.

Pentru linia proprie de îmbuteliere, ea se gân­deşte să acceseze fonduri europene. În ci­fre, Aromateria a însemnat o investiţie ini­ţială de 8.000 de euro, o cifră de afaceri de 350.000 de euro şi un profit de 100.000 de euro în 2019. Uleiurile Aromateria se vând online, pe site-ul propriu al afacerii, dar şi în câteva ma­gazine mici din ţară. Pre­ţu­ri­le pornesc de la 29 de lei şi urcă până la peste 800 de lei pentru ule­iul de tran­dafir de pildă, cel mai scump din ga­mă. Cele mai fo­lo­site se în­ca­drea­ză însă între 29 şi 150 de lei.

Aromateria a în­ceput cu doi angajaţi şi un colaborator, iar de-a lungul anilor echi­pa s-a extins până la trei angajaţi şi trei co­laboratori. Afa­ce­rea a fost încă din primul an pe profit, iar acesta a fost tot timpul investit mai departe. Astfel, Aro­ma­teria a crescut şi s-a dezvoltat din fonduri proprii, fără alte investiţii.

Realizarea uleiului esenţial presupune o cantitate uriaşă de materie primă, spune Ada Guţiu, astfel că o picătură de ulei esenţial de mentă are în ea plante cât pentru aproximativ 28 de căni de ceai, ceea ce face ca produsul să nu fie foarte ieftin. În plus, preţurile nu pot fi uniforme deoarece unele plante sunt mai accesibile şi mai costisitoare decât altele – nu se pot compara, spre exemplu, menta sau eucaliptul care sunt relativ accesibile cu trandafirul sau iasomia – flori extrem de preţioase din care este nevoie de o cantitate uriaşă pentru obţinerea unei cantităţi mici de ulei, mai explică Ada Guţiu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments