-7.3 C
Cluj-Napoca
marți, ianuarie 14, 2025
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALValoarea creditelor IMM Invest utilizate până la finalul lunii august a ajuns...

Valoarea creditelor IMM Invest utilizate până la finalul lunii august a ajuns la 2,58 mld. de lei

Valoarea creditelor IMM Invest utilizate până la finalul lunii august a ajuns la 2,58 mld. de lei, conform datelor furnizate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), la solicitarea Ziarului Finan­ciar. În total, mai mult de 18.000 de companii au primit acord de finanţare de la debutul programului de finanţare, iar valoarea totală a finanţării este de 13,85 mld. lei.

”Prin acordarea acestor credite, estimăm că un număr de peste 320.000 de locuri de muncă vor fi menţinute. Considerăm că programul IMM Invest şi-a atins obiectivele în bună măsură, plafonul iniţial fiind aproape epuizat. În această perioadă suntem în faza de finalizare a procedurilor de suplimentare a plafonului şi de distribuire a acestuia între băncile participante. Prima etapă de alocare din suplimentarea de 5 miliarde s-a realizat la jumătatea lunii septembrie, peste 3 miliarde lei fiind distribuiţi între 11 instituţii de credit. În perioada următoare se va finaliza şi faza a doua de alocare a plafonului rămas disponibil din suplimentarea de 5 miliarde”, a declarat Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al FNGCIMM.  

Cele mai multe credite aprobate au mers spre investiţii, mai mult de 7 mld. lei, iar pentru ca­pital de lucru au fost aprobate credite în valoare totală de aproape 6,8 mld. lei, conform sursei citate. Cele mai multe cereri de finanţare aprobate prin programul IMM Invest au fost depuse de microîntreprinderi, peste 10.000, iar creditele aprobate pentru acest tip de companii au o valoare totală de 4,45 mld. de lei, dintre care 1,74 mld. de lei pentru capital de lucru, iar 2,7 mld. lei merg spre investiţii. FNGCIMM a aprobat mai mult de 6.700 de cereri de finanţare depuse de întreprinderile mici, cu o valoare totală de peste 6,14 mld. lei, dintre care 2,8 mld. lei au mers spre capital de lucru, iar 3,3 mld. lei spre investiţii.

Întreprinderile mjlocii au primit aprobare pentru 1.398 de cereri de finanţare prin IMM Invest, cu o valoare totală de 3,25 mld. lei. Din această sumă totală, mai mult de 2,23 mld. de lei au mers spre capital de lucru, iar puţin peste 1 mld. lei spre investiţii, conform datelor de la Fondul de Garantare. Companiile din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul au înregistrat cea mai mare valoare a creditelor aprobate prin programul IMM Invest, de aproape 4,2 mld. lei, urmate de cele din industria prelucrătoare – aproape 2 mld. lei şi de cele din construcţii, cu peste 1,6 mld. lei.

IMM Invest este un program gu­vernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza pandemiei de COVID-19 să asigure capital de lucru şi de investiţii în contextul economic actual. Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoarea creditelor obţinute de firme de la bănci.

De asemenea, statul subvenţionează dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul acestui an, subvenţionarea pentru anii următori fiind posibilă doar dacă prognoza de creştere economică este mai mică decât creşterea din acest an. În cadrul programului IMM Invest s-au înscris 22 de bănci finanţatoare care vor acorda credite/linii de credit pentru investiţii în valoare de până la 10 mil. lei, durata finanţării fiind de până la 72 de luni.

În cele aproximativ cinci luni de la lansare, IMM Invest a trecut printr-o serie de modificări. Ultimele modificări de substanţă aduse programului se regăsesc în OUG nr. 143 publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii august.

Principalele modificări aduse programului vizează creşterea plafonului total al garanţiilor care pot fi acordate în anul 2020 la suma de 20 mld. lei şi suplimentarea a bugetului schemei de ajutor de stat până la 1,106 milioane lei, modificarea perioadei de subvenţionare a dobânzii pentru o perioadă de 8 luni, posibilitatea de a aplica pe mai multe CAEN-uri, posibilitatea de a primi suma maximă pentru capitalul de lucru fară să mai fie condiţionat de dimensiunea companiei, respectiv posibilitatea de a accesa credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru ce pot ajunge până la 5 milioane lei, modificarea structurii garanţiilor din cadrul programului şi eliminarea necesităţii garanţiilor colaterale, eliminarea condiţiei de eligibilitate care spunea că IMM-urile trebuie să întâmpine dificultăţi că urmare a pandemiei COVID-19, precum şi  eliminarea obligativităţii beneficiarilor prin care trebuiau să depună un document prin care se angajau să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a programului până la data de 31 decembrie 2020.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments