Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM, controlat de familia Oltean din Reghin, estimează pentru anul în curs o creştere de 10% a afacerilor faţă de 2019, când compania a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 87 mil. lei (18,4 mil. euro), potrivit site-ului Ministerului Finanţelor. IRUM a realizat anul trecut un profit net de aproximativ 6,4 mil. lei (peste 1,3 mil. euro), având un număr mediu de 438 de angajaţi, conform datelor publice.
”În contextul evenimentelor neprevăzute de anul acesta, putem estima o creştere a cifrei de afaceri cu aproximativ 10% faţă de 2019. Ca majoritatea com-paniilor, putem spune că pentru o perioadă de timp am fost afectaţi din cauza epidemiei de coronavirus, însă am încercat să căutăm soluţii pentru a continua activitatea. În acest sens, pe lângă activităţile clasice am reuşit să scoatem pe piaţă o nouă gamă de tractoare agricole”, a declarat pentru Mircea Oltean, CEO al IRUM Reghin, citat de Ziarul Financiar.
Compania a lansat pe piaţă la începutul verii trei noi modele de tractoare agricole, destinate fermelor de familie, în cadrul unui pogram de susţinere a relansării agriculturii româneşti. Noile modele de tractoare produse de IRUM Reghin au 30, 47 şi 60 de cai-putere, iar preţurile lor sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de euro. Noile tractoare IRUM sunt echipate cu motoare stagiul 5 de poluare, având disponibilă şi opţiunea power shift, care face utilajul mult mai uşor de manevrat. Tractoarele au accesorii utile fermierilor români, putând fi folosite inclusiv la lucrări din domeniul legumiculturii, solariilor, viticulturii, pomiculturii sau pe câmp, potrivit companiei. IRUM a lansat în urmă cu doi ani noul tractor agricol românesc TAGRO, după o pauză de mai bine de 10 ani, conceput şi produs la Reghin. Compania a ajuns în prezent la peste 550 de angajaţi, iar în perioada umătoare intenţionează să recruteze operatori pentru zona de producţie, dar şi personal pentru departamentele de vânzări şi ingineri.
”Fabrica noastră se află într-un proces continuu de retehnologizare şi de creştere a capacităţilor de producţie. Din fericire, momentan ne menţinem active toate planurile de dezvoltare. Principalele proiecte pe care ne focusăm sunt legate de reglementările de mediu, respectiv montarea pe utilajele noastre a motoarelor cu stagiul V de poluare. De asemenea, lucrăm la produse noi, care să vină în completarea protofoliului nostru, atât în domeniul agricol, cât şi în cel forestier. Am hotărât, de asemenea, şi dezvoltarea unei extensii a Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere iFOR, la Cluj-Napoca”, a mai spus şeful IRUM Reghin.
Compania produce în fabrica din Reghin tractoare şi utilaje TAF (tractoare articulate forestiere), utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora. Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva.
În urma investiţiilor făcute în anii trecuţi, IRUM şi-a mărit capacităţiile de producţie şi a reuşit să aducă îmbunătăţiri utilajelor fabricate, a adăugat noi produse în portofoliu (cel mai important fiind noul tractor agricol românesc TAGRO), au fost deschise noi puncte de lucru, iar echipele de vânzări şi service s-au dezvoltat foarte mult. IRUM a încheiat parteneriate cu companii din Africa de Sud, Spania, Slovacia şi Chile, pentru a putea livra tractoare în zonele respective. Astfel, în prezent produsele IRUM ajung la export pe pieţele din Franţa, Germania, Belgia şi Luxemburg, Slovenia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Spania, Afica de Sud şi Chile. Ponderea exportului este de aproximativ 20% din cifra de afaceri a companiei, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii IRUM.
”Am început să implementăm un proiect ce presupune o investiţie de peste 9 milioane de euro şi vizează mărirea capacităţilor de producţie a utilajelor agricole şi forestiere, prin construcţia unei noi hale şi achiziţia unor echipamente de ultimă generaţie pentru prelucările mecanice de roţi dinţate, oferind astfel şi posibilitatea creării a 50 noi locuri de muncă. Un alt domeniu pe care s-a pus accent deosebit în acest an sunt investiţiile într-o vopsitorie nouă, de 2.500 de metri pătraţi, prevăzută cu instalaţii de ultimă generaţie.Tot pentru anul acesta ne dorim să mai deschidem câteva magazine în ţară, pentru sectorul de distribuţie şi încercăm să identificăm noi dealeri, atât pentru sectorul agricol, cât şi pentru cel forestier”, a precizat Oltean.
Principalul acţionar al companiei IRUM este Maviprod din Reghin, cu o participaţie de 93,47%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Compania Maviprod este deţinută integral de Violeta Oltean, soţia lui Mircea Eugen Oltean.