-5.3 C
Cluj-Napoca
marți, ianuarie 14, 2025
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorul Serele SupeR din Biled, judeţul Timiş, inveşte 5,7 mil. euro într-o...

Producătorul Serele SupeR din Biled, judeţul Timiş, inveşte 5,7 mil. euro într-o nouă seră hidroponică de 3 ha şi o hală

Producătorul Serele SupeR are în plan o nouă investiţie de 5,7 mil. euro în judeţul Timiş, într-un proiect care cuprinde o nouă seră hidroponică de 3 hectare şi o hală tehnică, ceea ce va creşte producţia anuală de specialităţi de roşii cherry de la 500-600 de tone la peste 1.800 de tone, a explicat Silvia Răileanu, fondatoare, Serele SupeR, citată de Ziarul Financiar. Serele hidro­po­nice sunt sere unde plan­­­tele nu sunt culti­­­vate în pământ, ci direct în apă sau în vată minerală alimen­tată cu apă în mod siste­matic.

”Avem un nou pro­iect şi ne dez­vol­­tăm, am început con­strucţia a încă 3 hec­tare de seră. In­­ves­­tiţia se ridică la 4,7 mil. euro, iar planul este să ieşim cu producţia pe piaţă în octombrie anul viitor. Vom funcţiona în contrasezon. Este o seră mai modernă, făcută doar din fonduri proprii şi credit bancar, tot prin CEC Bank. De data aceasta nu am mai ales fondurile europene pentru că am făcut un calcul şi nu merită să mai aşteptăm 1-2 ani până vin fondurile pen­tru că piaţa se dez­voltă, vine altul şi îţi ia locul. Dacă sun­tem primii şi ne des­cur­­căm bine, este păcat să pierdem opor­tu­nitatea, mai ales că am găsit des­chi­dere pen­tru finan­ţare”, a declarat Silvia Răi­lea­nu, care a înce­put proiectul pen­­tru Se­­rele SupeR în urmă cu şase ani.

Pe lângă investiţia în noua seră din comuna Biled, judeţul Timiş, antre­pre­noa­rea construieşte şi o nouă hală pen­tru ambalare. Această investiţie este finan­ţată prin acelaşi mix de fonduri proprii şi finanţare bancară şi nu include fon­duri europene. Asta, chiar dacă investiţia iniţială a Silviei Răileanu a început printr-o astfel de co-finanţare. 

”Vom construi şi un nou spaţiu de depozitare, ambalare, o hală tehnică, pentru că ne trebuie o suprafaţă mai mare, iar ce avem acum nu se pretează. Facem o hală la standarde moderne, unde poate veni tirul să încarce la rampă mult mai uşor. Costul va fi de circa 1 mil. euro. Toţi banii sunt prin finanţare, noroc de programele de garanţii pentru că nu am fi avut garanţii de 6 mil. euro pentru bancă. Avem prima seră dar nu se ridică la această valoare. Am apelat la Fondul de Garantare şi mergem mai departe”, a mai spus antreprenoarea. 

Dacă investiţia iniţială de 1,8 mil. euro s-a concretizat într-o seră de 1,7 ha care produce 500-600 de tone pe an, cu noua seră de 3 ha producţia ar trebui să se majoreze cu minim 1.200 de tone pe an. Strategia pentru a doua seră este aceea de funcţionare în contra-sezon, întrucât cererea pentru specialităţi de roşii cherry este foarte mare primăvara şi toamna. 

Roşiile cultivate de Serele Super ajung în reţelele de magazine Lidl, Auchan, Profi, Carrefour şi Mega Image, iar antreprenoarea vrea să vândă noua producţie tot pe aceste canale, întrucât cererea depăşeşte cu mult capacitatea de producţie. Cifra de afaceri s-a ridicat în 2019 la aproximativ 1,3 mil. euro, iar pentru 2020 antreprenoarea estimează o creştere de circa 20%.  În prezent, Serele SupeR lucrează cu 23 de angajaţi, dar odată cu noul proiect forţa de muncă va ajunge la circa 80 de oameni. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments