web analytics
Sunteți aici

Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv angajează 100 de oameni pentru fabrica din Braşov

Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv Româ­nia, subsidiara locală a grupului suedez Autoliv cu vânzări globale de peste 8,5 mld. dolari şi 67.000 de angajaţi la nivel global, are disponibile în prezent 100 de locuri de muncă pentru fabica din Braşov, potrivit informaţiilor de pe site-ul AJOFM (Agenţia Jude­ţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă) Braşov. Compania caută 60 de muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor şi 40 de montatori subansamble, conform datelor de pe site-ul AJOFM Braşov.

Numărul mediu de angajaţi ai companiei a scăzut în 2019 cu 822 de oameni, ajungându-se la 8.581 de persoane. Pe de altă parte, datele de pe site-ul companiei arată că Autoliv dispune de aproximativ 10.000 de angajaţi în cele şase locaţii din România.  Autoliv deţine pe piaţa locală fabrici în Braşov, Lugoj, Sfântu Gheorghe, Reşiţa, Oneşti şi Rovinari, cea din urmă fiind inaugurată de suedezi în toamna anului trecut. Pe lângă unităţile de producţie a componentelor auto, compania mai deţine la nivel local centre de inginerie şi dezvoltare în Braşov, Iaşi şi Timişoara, dar şi un centru european de competenţe IT şi numeroase funcţii suport pentru subsidiarele Autoliv din România şi din Europa.

Compania a realizat în 2019 o cifră de afaceri de aproximativ 3,9 mld. lei (822,6 mil. euro), în scădere cu 2,5% faţă de anul an­te­rior, potrivit calculelor ZF pe ba­za datelor de la Ministerul Finan­ţelor. Autoliv România a avut anul trecut un profit net de 4 mil. lei (862.000 de euro), de 39 de ori mai mic faţă de anul anterior, când compania a raportat un câş­tig net de aproape 160,3 mil. lei (34,5 mil. euro), arată datele publice.

Autoliv a inaugurat în septem­brie 2019 o nouă fabrică, la Rovi­nari, judeţul Gorj, unde produce închizători pentru centurile de si­gu­ranţă auto, o investiţie green­field de peste 20 mil. euro, potri­vit unor informaţii furnizate anterior de reprezen­tanţii pri­măriei Rovinari. Grupul auto suedez Autoliv a deschis prima fabrică din România, care produce centuri de siguranţă şi sisteme pentru airbaguri, în anul 1997 la Braşov, aceasta fiind urmată în anul 2007 de o nouă investiţie de 30 mil. euro în a doua unitate, în Lugoj.

Ulterior, suedezii şi-au dezvoltat businessul de pe plan local prin achiziţio­narea, în 2012, de la producătorul de pantaloni LRO, controlat de omul de afaceri Keresztes Zoltán, a unui teren de 37.000 mp în Sfântu Gheorghe. Valoarea investiţiei în fabrica de la Sfântu Gheorghe s-a ridicat la 15 mil. euro.

În 2017, Autoliv a deschis un centru de inginerie la Iaşi, în clădirile United Business Center din ansamblul Palas, deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu. Inginerii Autoliv dezvoltă aici soluţii bazate pe cercetare multidisciplinară. Capabilităţile senzoriale ale vehiculelor trebuie încorporate, astfel încât acestea să ţină cont atât de contextul rutier, cât şi de starea şoferului, atunci când răspund unor evenimente din trafic.

Tot în 2017, suedezii au deschis o unitate de producţie pe piaţa locală, în localitatea Oneşti, judeţul Bacău, aceasta fiind şi una dintre puţinele investiţii ale unui producător de componente auto în regiunea Moldovei. Autoliv produce în fabricile locale centuri de siguranţă, chingă pentru centurile de siguranţă, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar şi airbaguri şi volane, în principal pentru pieţele externe, pentru clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault sau Ford, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.

În luna septembrie 2018, Autoliv a anunţat formarea unei noi divizii la Braşov, RBE (Romania Brasov Electronics), axată pe dezvoltarea sistemelor electronice de siguranţă din zona de Passive Safety. Schimbarea a avut loc după desprinderea oficială a entităţii Veoneer, reprezentată de fostele divizii Autoliv din Timişoara şi Iaşi.

Autoliv, unul dintre cei mai mari producători de airbaguri şi centuri de siguranţă din lume, cu peste 67.000 de angajaţi la nivel global, a realizat în 2019 vânzări consolidate de peste 8,5 mld. dolari, potrivit informaţiilor de pe site-ul Autoliv. Compania produce sisteme de siguranţă auto pentru cei mai mari producători din industria automotive, având operaţiuni în 27 de ţări. Compania este listată la New York Stock Exchange (NYSE: ALV).

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW