18.7 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, mai 18, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALFabrica de medicamente Ferrosan din Cluj, fosta Alsifcom Intermed, a ajuns la...

Fabrica de medicamente Ferrosan din Cluj, fosta Alsifcom Intermed, a ajuns la afaceri de 6,5 mil. euro

Fabrica de medicamente Ferrosan din Cluj, fosta Alsifcom Intermed, a revenit pe creştere în 2019, raportând afaceri de 31 mil. lei (6,5 mil. euro), plus 17% faţă de anul anterior, arată datele publice de la Ministerul de Finanţe. Compania a înregistrat un profit de 3,5 mil. lei, în scădere cu 1 mil. lei faţă de 2018, şi angajează 85 de persoane.

Din acţionariatul Ferrosan fac parte Prism PCH Limited, cu 98% din acţiuni, o companie britanică, al cărei pachet majoritar este deţinut de giganţii de la GlaxoSmithKline, una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial. Restul de 2% din acţiuni au rămas la Pfizer, care a controlat compania clujeană timp de opt ani, din 2011 până în 2019.

În urma unui joint venture la nivel internaţional între Pfizer şi GlaxoSmithKline care a vizat divizia de medicamente fără prescripţie medicală, fabrica Ferrosan din Cluj a ajuns în portofoliul britanicilor de la GSK, care au mai avut o fabrică la Braşov (Europharm) până în 2017. GSK a vândut fabrica din Braşov către doi antreprenori locali, motivând că strategia de investiţii a companiei nu putea fi aplicată în fabrica românească.

Actuala fabrică Ferrosan a fost înfiinţată în 1993, de către antreprenoarea Viorica Ilieş, sub numele Alsifcom. Timp de zece ani, până în 2003, a funcţionat ca importator şi distribuitor de medicamente, intrând ulterior în procesul de producţie. Danezii de la Ferrosan, care produc suplimente alimentare şi produse sterile pentru chirurgie, au cumpărat în 2007 fosta fabrică de medicamente, într-o tranzacţie de 3,5 mil. euro la acea vreme, în contextul în care compania clujeană se afla în insolvenţă.

În 2011, gigantul Pfizer, cu prezenţă şi în România, a cumpărat la nivel european compania daneză Ferrosan, ceea ce a adus în portofoliul americanilor şi fabrica de la Cluj. Toată producţia de la Cluj merge la export, în ţări precum Rusia, China, statele din America de Nord, ţările nordice din Europa, Germania. Ferrosan este o fabrică de talie mică din piaţa locală a producţiei de medicamente. Cei mai mari jucători din industria de profil sunt Terapia Cluj, Zentiva Bucureşti şi Antibiotice Iaşi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments