web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Trebuie să găsim o soluţie prin care să furnizăm Europei medicamente generice produse în România

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Trebuie să găsim o soluţie prin care să furnizăm Europei medicamente generice produse în România

Dragoş Damian, şeful Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, consideră că pentru România este important să găsescă o soluţie prin care să ajungă să furnizeze Europei medicamente generice produse în fabricile din ţară.

”Pentru România, este important ca noi să găsim o cale să furnizăm prin fabricile de medicamente locale pentru întreaga Europă medicamentele generice, care sunt utilizate de sute de milioane de pacienţi în Europa. În lunile de debut ale pandemiei au fost momente cînd Europa a rămas fără medicamente esenţiale precum paracetamol. Anumite ţări au stopat distribuţia de medicamente către alte ţări”, a spus Dragoş Damian prezent în cadrul videoconferinţei ZF Health&Pharma Summit’20.

Ce a mai spus Dragoş Damian:

”Pandemia este aici. O să ajungem să navigăm prin ea. O sa existe un vaccin la un moment dat. Era ideal dacă acel vaccin putea să fie ambalat şi în România,era ideal să avem un Institut Cantacuzino sau o fabrică de vaccinuri. Capabilităţile de ambalare şi transport sunt reduse la ora actuală pentru un vaccin care trebuie distribit pe o scară foarte mare”.

”Ar fi ideal să facem în România o industrie farmaceutică puternică, care să deservească toată Europa. Acest lucru este posibil cu ajutoare de stat şi cu diplomaţie în UE. Ursula von der Leyen, preşedintele CE, a reiterat recent nevoia de a crea stocuri strategice de medicamente la nivelul ţărilor pentru a nu se mai repeta istoria din martie-aprilie”.

”În lunile de pandemie a trebuit să găsim metode să ne adaptăm. Am trecut prin luni de foc, am pierdut contactul cu fabricile din China care ne dau materii prime, am avut probleme foarte mari de distribuţie. S-a dat o lege prin care s-au interzis exporturile paralele, iar interpretarea ei a fost greşită aşa încît noi nu am mai putut exporta produsele pe care le fabricăm aici. Astfel, s-au pierdut circa 20 mil. dolari în periada martie-aprilie. Am reuşit să rezvolvăm acestă problemă cu primul-ministru şi cu preşedinta ANAF pentru că nu existau structuri la acel moment în care să înţeleagă ce-au reuşit să facă prin această lege”.

”Terapia plăteşte statului anual circa 100 mil. lei taxe şi impozite. Este un exemplu al contribuţiei şi al banilor pe care îi putem aduce în continuare în economia României, dacă ni s-ar acorda importanţa strategică cuvenită”.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW