18.7 C
Cluj-Napoca
marți, aprilie 29, 2025
Google search engine
AcasăLOCURI DE MUNCĂProducătorul de material rulant Astra Rail Industries angajează 80 de oameni pentru...

Producătorul de material rulant Astra Rail Industries angajează 80 de oameni pentru fabrica de vagoane din Arad

Compania Astra Rail Industries, ce ocu­pă primul loc în topul celor mai mari producători de material rulant după cifra de afaceri, are disponibile în prezent 80 de locuri de muncă – 40 pen­tru lăcătuşi mecanici şi 40 pen­tru su­dori – la fa­brica de va­goa­ne din Arad, po­trivit Agenţiei Jude­ţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad.

Compania, ce contro­lea­ză fabricile de vagoane Astra Vagoane Arad, Rom­vag din Caracal şi Meva din Turnu Severin, a ra­portat afaceri de peste 730,1 mil. lei (151 mil. euro) în 2019, un avans de 46% faţă de anul prece­dent, arată informaţiile publicate pe plat­forma Confidas. Pierde­rile companiei au scăzut cu aproape 40% la finalul anului trecut, ajungând la 31,6 mil. lei (6,5 mil. lei), de la 52,4 mil. lei (10,8 mil. lei) în 2018, potrivit aceleiaşi surse. În cadrul companiei lucrea­ză aproximativ 2.500 de angajaţi.

Cele trei fabrici deţinute de companie se întind pe o suprafaţă totală de circa 357.000 metri pătraţi, având o  capacitate de producţie de aproximativ 5.000 de va­goane de marfă pe an, cea mai mare capa­citate din Europa, conform informaţiilor publicate pe site-ul companiei. Astra Rail Industries este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa româ­neas­că de material rulant, pe care con­cu­rează cu firme precum Alstom Transport, afaceri de 246,7 mil. lei (51 mil. euro) în 2019, Astra Vagoane Că­lă­tori Arad (Valer Blidar), 82,8 mil. lei (17,1 mil. eu­ro) anul trecut, Softronic Craiova (pro­ducţie de locomo­tive) sau Voestal­pine Apcarom din Buzău. 

În 2016, gigantul american Greenbrier, cu afaceri de 3 mld. dolari anual din producţia de vagoane a preluat pachetul majoritar al Astra Rail, o tranzacţie de 60 de milioane de euro. Compania Astra Rail a trecut prin mo­mente de glorie, dar şi decădere, de la insolvenţă, la restructurări masive şi imposibilitatea de achitare a datoriilor, până la contracte de 2.000 de vagoane de marfă în Europa. Investitorul german Thomas Manns a preluat fabricile în 2012, le-a relansat pe piaţa europeană, iar în 2016 a cedat un pachet majoritar ameri­canilor de la Greenbrier.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments