web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > Valoarea creditelor acordate de Banca Transilvania clienţilor în cadrul IMM Invest a ajuns la 1,8 mld. lei, aproape 78% din sumă fiind pentru capital de lucru

Valoarea creditelor acordate de Banca Transilvania clienţilor în cadrul IMM Invest a ajuns la 1,8 mld. lei, aproape 78% din sumă fiind pentru capital de lucru

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa românească, a primit un număr de 27.047 de cereri de la clienţi în cadrul programului IMM Invest, reprezentând peste 40% din totalul cererilor din sistem, dintre care 7.000 au fost deja aprobate de bancă. În ceea ce priveşte numărul cererilor pentru IMM Invest ”disbur­sate” efectiv de Banca Transilvania, res­pectiv numărul creditelor aprobate si virate în contul clienţilor IMM, banca din Cluj afirmă că depăşeşte 4.400.

Banca Transilvania mai susţine că valoarea totală a creditelor deja acordate clienţilor în cadrul programului IMM Invest a ajuns la 1,8 mld. lei, aproape 78% din sumă fiind direcţionată pentru capital de lucru. „Referindu-ne la va­loarea celor 4.400 de credite menţionate, avem circa 1,8 mld. lei credit, din care 1,4 mld. lei sunt pentru capital de lucru, iar restul, pentru investiţii“, a transmis Banca Transilvania.

Atunci când toate cele 7.000 de credite aprobate de Banca Transilvania vor fi disbursate vor aduce în economie peste 2,5 mld. lei, prin care vor fi susţinute peste 70.000 de locuri de muncă la nivel naţional. Referitor la domeniile de activitate în care activează majoritatea clienţilor ca­­re au cerut la Banca Transilvania cre­di­te pentru programul IMM Invest, ban­ca a transmis că multe credite au fost pentru firme din comerţ (aproape 700 de clienţi), transporturi, construcţii, res­ta­­urante şi comerţ cu amănuntul în ma­gazine.

Aproape 60% dintre fi­nan­ţări au mers către microcompanii, pentru care IMM Invest este o măsură binevenită pentru continuarea activităţi. Micro­com­­paniile creditate de Banca Transil­vania prin IMM Invest sunt consi­­­derate acele afaceri care înre­gistrează o cifră de afaceri de până la 500.000 de lei. Acestea au fost profi­ta­bile în 2019, având cel puţin profit o­pe­ra­ţional, iar acum o perspectivă de afa­ce­re mult mai stabilă, potrivit băncii din Cluj.

Accesul la creditele din program a fost facilitat de cerinţele minime de garantare, fiind solicitată practic garanţia statului şi, dacă a fost vorba de un credit de investiţii, de ipotecă/gaj pe bunurile achiziţionate în cadrul respectivului proiect. O treime dintre companiile creditate de Banca Transilvania au primit pentru prima dată finanţare de la banca din Cluj. Prin urmare, IMM Invest a adus pentru Banca Transilvania şi peste 1.500 de clienţi noi creditaţi.

În cele patru luni de la începerea programului IMM Invest, Banca Transilvania susţine că a alocat peste 70% din suma de 3,48 mld. lei alocată de Guvern şi chiar dacă mare parte a plafonului alocat în cadrul programului este utilizat sau în curs de utilizare, banca susţine că va continua consilierea clienţilor pentru a accesa cele mai potrivite soluţii de finanţare prin IMM Invest.

În primul semestru (S1) din 2020, soldul creditelor nete acordate de banca din Cluj s-a majorat cu 3,3% faţă de nivelul din S1/2019, ajungând la aproape 39 mld. lei. Întregul grup BT gestionează în România credite de 40,7 mld. lei. În perioada ianuarie – iunie din acest an Banca Transilvania susţine că a acordat peste 68.000 de împrumuturi companiilor şi persoanelor fizice. Creditele acordate companiilor în perioada menţionată sunt de peste 3,6 mld. lei.

Banca Transilvania are aproximativ 325.000 de clienţi IMM & Micro, peste 10.000 de clienţi corporate activi şi 2,9 milioane de clienţi retail. Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa locală, a raportat pentru primul semestru (S1) un profit net de 607,4 mil. lei, în scădere cu 28,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care veniturile operaţionale s-au ajustat cu doar 1%, iar creditarea a fost în creştere. Rezultatul financiar a fost afectat de efectele pandemiei de COVID-19, care a impus constituirea unor provizioane suplimentare. Totodată, comparaţia se face cu profitul din S1/2019 când banca din Cluj raportase cel mai bun câştig net din ultimul deceniu.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW