web analytics
Sunteți aici

Dragoş Damian, Terapia Cluj: O să ieşim mult mai bolnavi din pandemie faţă de cum am intrat

Pandemia de COVID-19 a afectat piaţa medicamentelor, românii cumpărând mai puţine cutii de la lună la lună, arată datele companiei de cercetare de piaţă Cegedim, oferite de Dragoş Damian, şeful Terapia Cluj. Doar în iunie, prima lună completă de la ri­dicarea restricţiilor de călătorie, volumul me­dicamentelor care au ajuns la pacienţii ro­mâni a scăzut cu 16,6% faţă de iunie 2019, fiind eliberate 16,5 mil. de cutii de me­dicamente.

”La nivel de iunie 2020, asistăm la o prăbuşire a vânzărilor faţă de iunie 2019 în unităţi (cutii) cu -16,6%, pe primele şase luni cu -6,26% (faţă de primele şase luni din 2019 – n.red.), şi la nivelul unui an iulie-iunie cu -5%. O să ieşim mult mai bolnavi din pandemie faţă de cum am intrat”, a transmis Dragoş Damian, citat de Ziarul Financiar.

Damian conduce operaţiunile Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din ţară, cu afaceri de 736 mil. lei anul trecut şi a atras atenţia asupra impor­tan­ţei susţinerii pro­duc­ţiei locale de medi­camente, o industrie cheie în criza sanitară actuală. Motivele pentru scăderea semni­ficativă în iunie 2020 faţă de aceeaşi lună din anul trecut vin din faptul că oamenii nu mai ajung la farmacii şi în spitale în contextul actual, în care răspândirea noului vi­rus este comunitară.

Pandemia de COVID-19 a pus sub presiune chiar şi industria producătoare de medicamente, una dintre puţinele care au funcţionat în perioada restricţiilor de călătorie. Astfel,  în primele săp­tămâni de la izbucnirea pandemiei în Europa, producătorii europeni au găsit cu greu materie primă pentru a-şi fabrica produsele necesare luptei cu noul virus, fiind dependenţi de importurile din ţări precum India sau China. În plus, şi costurile materiei prime au crescut în raport cu cererea.

Ulterior, starea de urgenţă impusă în mai multe ţări, printre care şi România, a ţinut oamenii în casă, ceea ce a dus la scăderi pe tot lanţul farma, de la producători la distribuitori şi farmacii. În piaţă sunt circa 120 de firme care au ca domeniu de activitate fabricarea produselor farmaceutice (CAEN 2120). Aceste companii generează afaceri totale de peste 2,5 miliarde de lei, potrivit datelor Registrului Comerţului. Piaţa de medicamente a ajuns în 2019 la 17,8 miliarde de lei, potrivit Cegedim, în creştere cu 10%.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW