Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, vrea să crească ”cât timp clienţii au încredere în bancă şi cât piaţa permite”, BT continuând creşterea organică, după ce a ajuns la circa 17% din piaţă, iar pentru perioada următoare nu are o ţintă de cotă de piaţă, după cum a declarat Omer Tetik, CEO al instituţiei de credit.
”În 2020 este aproape imposibil să vorbim de achiziţii, nu cred că vor fi investitori în piaţă. Ne bucurăm de creştere organică. Nu avem ţinte. Sigur că vrem să creştem în continuare cât timp clienţii au încredere în noi şi piaţa ne permite. După integrarea Bancpost, am continuat creşterea organică. Am adunat destul de multe experienţe şi competenţe la BT astfel încât să avem creştere organică. Nu cred că ajungem la o cotă de piaţă de 20% în 2020. Dar, o uşoară creştere aşteptăm. Nu avem o ţintă de cotă de piaţă. Scopul principal este să susţinem clienţii, să-i asigurăm că pot susţine activitatea, apoi venim cu ţinte agresive. Trebuie să vedem în ce direcţie merge economia”, a spus şeful Băncii Transilvania, citat de ZF.
Banca din Cluj a reuşit în ultimii ani să marcheze creşteri importante ale cotei de piaţă după active de la un an la altul, fiind, pe parcursul crizei, cea mai dinamică bancă mare, cu o majorare a activelor de 5 ori, în condiţiile în care a fost mai puţin afectată de costul riscului. Banca Transilvania a câştigat puncte procentuale la poziţia sa de piaţă faţă de 2008 şi şi-a majorat cota de piaţă de mai mult de trei ori în perioada 2008-2019, ajungând să deţină la finalul anului 2019 peste 17,7% din activele totale.
Accelerarea cotei de piaţă este vizibilă în clasament, în condiţiile în care Banca Transilvania a urcat de pe locul 7 în 2008, până pe locul 1, după ce a cumpărat Volksbank şi Bancpost, bănci aflate în top 10 în 2008. După blocarea economiei în starea de urgenţă din cauza crizei coronavirusului din acest an s-a înregistrat un recul al cererii de credite, însă în ultima perioadă s-a observat o revigorare a cererii.