14.7 C
Cluj-Napoca
vineri, mai 24, 2024
Google search engine
AcasăANUNȚURIProgramul IMM Leasing, prin care statul va garanta credite pentru echipamente, începe...

Programul IMM Leasing, prin care statul va garanta credite pentru echipamente, începe pe 15 august

Programul IMM Leasing, prin care companiile pot accesa credite ga­ran­tate de stat pentru a achi­ziţiona echipamentele şi uti­lajele de care au nevoie în această perioa­dă va porni pe 15 august, a spus Dumitru Nancu, direc­tor general al Fondului Naţio­nal de Garantare a Creditelor pen­tru Între­prin­derile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Pro­gramul a apărut în Monito­rul Oficial pe data de 24 iulie.

”Noi sperăm ca pe 15 au­gust, IMM Leasing şi Noua Casă, să aprobăm normele, iar după aceea mai rămâne de semnat con­venţia cu firmele de leasing pentru IMM Leasing, iar cea pentru Noua Casă este deja semnată. Nu vom face cu platformă de înscriere. IMM-ul se va duce la firma de lea­sing, iar firma de leasing va accesa progra­mul. Vom mandata firma de leasing să facă înscrieri pentru că aşa programul va merge mult mai bine pentru că ele ştiu piaţa şi este mult mai uşor aşa”, a spus Dumitru Nancu.

Din punctul de vedere al echipamentelor şi utilajelor pe care IMM-urile vor putea să le achiziţioneze, acestea trebuie să aibă legătură cu codul CAEN al compamniei, a subliniat directorul general al FNGCIMM. Valoarea maximă a finanţării pentru un IMM, prin programul IMM Leasing, este de 5 mil. lei. Condiţiile pentru ca o companie să primeas­că finanţare pentru a achiziţiona utilaje şi echi­pa­mentele necesare prin progra­mul IMM Leasing sunt asemănă­toare cu ce­lelalte programe de finanţare, inclusiv cu IMM Invest.

”Trebuie să fie considerată întreprin­de­re mică şi mijlocie, conform Legii 346 să ai­bă între 0 şi maxim 249 de an­ga­jaţi şi a doua condiţie să aibă ma­ximum 50 mil. euro cifră de afa­ceri sau active totale de 43 mil. euro. Trebuie să înde­pli­neas­că numărul de salariaţi, iar, din­tre cele două, cifră de afa­ceri sau active, doar una din ele. Nu trebuie să se afle în di­fi­cultate, iar acest lucru este şi la IMM Invest pentru că este impus de comunicarea Comisiei Europe­ne, să nu aibă litigiu, să nu figureze cu credite restante, inclusiv pentru finanţările de tip leasing în ultimele 6 luni în Centrala Riscului de Credit (CRC)”, a explicat directorul general al FNGCIMM.

El a mai spus că dacă la IMM Invest erau luate în calcul restanţele până la 31.12.2019, la IMM Leasing  este din ultimele 6 luni de când aplică. Astfel, dacă figurează cu restanţe poate să achite şi să devină eligibilă. Nu trebuie să se afle în interdicţia de a emite cec-uri şi trebuie să fie elegibilă conform firmei de leasing, să nu aibă suspendări sau propiri pe conturi, iar toate dările la stat trebuie plătite. IMM Leasing vine cu o durată de 72 luni, iar Guvernul României acordă o perioadă de graţie între 3 şi 12 luni, a mai adăugat Dumitru Nancu.

”Este singurul program de leasing la care poţi opta pentru avans 0, dar de asemenea, poţi achita maxim 20% din avans, iar valoarea reziduală este între 1% şi 20%. Sunt două tipuri de garanţii acordate de acest program, 80% garanţie nume şi constat pentru beneficiarii, IMM-urile care achiziţionează utilaje noi sau second hand din industria IT şi 60% garanţie nume şi constat pentru toate tipurile de activităţi, în afară de cele exceptate la finanţare conform tratatului Comisiei Europene.”

Dumitru Nancu a mai explicat că pentru ambele garanţii, Guvernul României subvenţionează 50% din dobânda la lealsing-ul acordat. De asemenea, în ordonanţa de urgenţă nu este prevăzut plafonul de garantare, dar propunerea FNGCIMM este de 1,5 mld. lei.

IMM Invest a intrat în etapa a patra şi se apropie de epuizarea plafonului, IMM Leasing este al doilea program guvernamental, iar IMM factor şi scontare va fi al treilea program, pentru care s-a aprobat deja memorandumul şi s-a notificat Comisia Europeană.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments