web analytics
Sunteți aici

Programul IMM Leasing, prin care statul va garanta credite pentru echipamente, începe pe 15 august

Programul IMM Leasing, prin care companiile pot accesa credite ga­ran­tate de stat pentru a achi­ziţiona echipamentele şi uti­lajele de care au nevoie în această perioa­dă va porni pe 15 august, a spus Dumitru Nancu, direc­tor general al Fondului Naţio­nal de Garantare a Creditelor pen­tru Între­prin­derile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Pro­gramul a apărut în Monito­rul Oficial pe data de 24 iulie.

”Noi sperăm ca pe 15 au­gust, IMM Leasing şi Noua Casă, să aprobăm normele, iar după aceea mai rămâne de semnat con­venţia cu firmele de leasing pentru IMM Leasing, iar cea pentru Noua Casă este deja semnată. Nu vom face cu platformă de înscriere. IMM-ul se va duce la firma de lea­sing, iar firma de leasing va accesa progra­mul. Vom mandata firma de leasing să facă înscrieri pentru că aşa programul va merge mult mai bine pentru că ele ştiu piaţa şi este mult mai uşor aşa”, a spus Dumitru Nancu.

Din punctul de vedere al echipamentelor şi utilajelor pe care IMM-urile vor putea să le achiziţioneze, acestea trebuie să aibă legătură cu codul CAEN al compamniei, a subliniat directorul general al FNGCIMM. Valoarea maximă a finanţării pentru un IMM, prin programul IMM Leasing, este de 5 mil. lei. Condiţiile pentru ca o companie să primeas­că finanţare pentru a achiziţiona utilaje şi echi­pa­mentele necesare prin progra­mul IMM Leasing sunt asemănă­toare cu ce­lelalte programe de finanţare, inclusiv cu IMM Invest.

”Trebuie să fie considerată întreprin­de­re mică şi mijlocie, conform Legii 346 să ai­bă între 0 şi maxim 249 de an­ga­jaţi şi a doua condiţie să aibă ma­ximum 50 mil. euro cifră de afa­ceri sau active totale de 43 mil. euro. Trebuie să înde­pli­neas­că numărul de salariaţi, iar, din­tre cele două, cifră de afa­ceri sau active, doar una din ele. Nu trebuie să se afle în di­fi­cultate, iar acest lucru este şi la IMM Invest pentru că este impus de comunicarea Comisiei Europe­ne, să nu aibă litigiu, să nu figureze cu credite restante, inclusiv pentru finanţările de tip leasing în ultimele 6 luni în Centrala Riscului de Credit (CRC)”, a explicat directorul general al FNGCIMM.

El a mai spus că dacă la IMM Invest erau luate în calcul restanţele până la 31.12.2019, la IMM Leasing  este din ultimele 6 luni de când aplică. Astfel, dacă figurează cu restanţe poate să achite şi să devină eligibilă. Nu trebuie să se afle în interdicţia de a emite cec-uri şi trebuie să fie elegibilă conform firmei de leasing, să nu aibă suspendări sau propiri pe conturi, iar toate dările la stat trebuie plătite. IMM Leasing vine cu o durată de 72 luni, iar Guvernul României acordă o perioadă de graţie între 3 şi 12 luni, a mai adăugat Dumitru Nancu.

”Este singurul program de leasing la care poţi opta pentru avans 0, dar de asemenea, poţi achita maxim 20% din avans, iar valoarea reziduală este între 1% şi 20%. Sunt două tipuri de garanţii acordate de acest program, 80% garanţie nume şi constat pentru beneficiarii, IMM-urile care achiziţionează utilaje noi sau second hand din industria IT şi 60% garanţie nume şi constat pentru toate tipurile de activităţi, în afară de cele exceptate la finanţare conform tratatului Comisiei Europene.”

Dumitru Nancu a mai explicat că pentru ambele garanţii, Guvernul României subvenţionează 50% din dobânda la lealsing-ul acordat. De asemenea, în ordonanţa de urgenţă nu este prevăzut plafonul de garantare, dar propunerea FNGCIMM este de 1,5 mld. lei.

IMM Invest a intrat în etapa a patra şi se apropie de epuizarea plafonului, IMM Leasing este al doilea program guvernamental, iar IMM factor şi scontare va fi al treilea program, pentru care s-a aprobat deja memorandumul şi s-a notificat Comisia Europeană.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW