web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > TeraPlast Bistriţa şi-a dublat profitul net în S1/2020, la 30 mil. lei. ”Performanţa primelor şase luni ne-a depăşit aşteptările”

TeraPlast Bistriţa şi-a dublat profitul net în S1/2020, la 30 mil. lei. ”Performanţa primelor şase luni ne-a depăşit aşteptările”

TeraPlast (TRP), producător de materiale de construcţii, a rapor­tat la nivel de grup pentru primul semestru al anului un rezultat net de 29,5 mil. lei, în creştere cu 101% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la afaceri de 487 mil. lei plus 17%.

”Performanţa primelor şase luni ne-a depăşit aşteptările. A fost un semestru record pentru TeraPlast şi ne continuăm strategia de creştere”, spune Ioana Birta, director financiar al Grupului. În acelaşi acelasi interval, EBITDA a crescut de la 35,3 mil. lei la peste 52 mil. lei, marcând o marjă de profitabilitate de 49%.

TeraPlast SA, compania mamă, a raportat afaceri de aproape 200 mil. lei, în creştere cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce EBITDA s-a majorat cu 105% până la 31,2 mil. lei.

Pe divizii de business,  Wetterbest, unul dintre liderii pieţei de ţiglă metalică din România, şi-a crescut afacerile cu 11%, la peste 116 milioane lei în S1/2020 comparativ cu perioada similară a anului trecut. În luna martie a acestui an, compania a inaugurat o nouă fabrică în Băicoi, în urma unei investiţii de 44,5 mil. lei, care a crescut capacitatea anuală de producţie la peste 10 milioane de metri pătraţi de ţiglă metalică.

Tendinţa ascendentă susţinută pe segmentul industrial s-a reflectat şi în performanţele TeraSteel România şi Serbia, care au înregistrat creşteri de două cifre în perioada ianuarie-iunie 2020. Astfel, cifra de afaceri a TeraSteel a crescut cu 19%, de la 130,8 milioane de lei în primul semestru din 2019 la 156 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2020, în timp ce EBITDA TeraSteel a depăşit 16 milioane de lei, cu 24% mai mult decăt în S1/2019.

”TeraGlass performează deocamdată sub aşteptări din punctul de vedere al profi­tabilităţii, deşi a înregistrat cea mai mare creştere a vânzărilor dintre companiile gru­pu­lui. În perioada următoare, dezvoltarea acestui business reprezintă o prioritate”, au transmis reprezentanţii companiei.

Tranzacţia prin care producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa, controlat de antreprenorul Dorel Goia, vinde divizia de oţel către irlandezii de la Kingspan aduce un suflu nou pieţei de materiale de construcţii din România. Aceasta face parte dintr-un domeniu în care tranzacţiile nu au fost numeroase în ultimii ani şi cu atât mai puţin în ultimele luni, perioadă de timp în care unele companii au avut mai degrabă o strategie prudentă şi în care au lăsat M&A pe plan secundar.

TeraPlast Bistriţa, societate-mamă a grupului şi compania care controlează majoritar TeraSteel, TeraSteel d.o.o Serbia şi WettterBest, adică societăţile care fac obiectul tranzacţiei, a anunţat tranzacţia vineri seară la bursă. Atunci, TeraPlast SA avea 522 mil. lei capitalizare şi tocmai anunţase încheierea unei tranzacţii de pănă în 410 mil. lei, ceea ce prin urmare a adus un raliu puternic luni la bursă.

TeraPlast a fost vedeta şedinţei de tranzacţionare de luni de la bursă în contextul în care acţiunile companiei s-au apreciat cu până la 24% pe un rulaj de tranzacţionare de 3 mi. lei.  Interesul investitorilor a fost atât de ridicat încât companiei i-a fost aplicat automat de şase ori mecanismul de întrerupere a volatilităţii, care poate fi comparat cu ABS-ul unui autoturism în contextul în care aduce mai multe frâne menite să reducă volatilitatea bursieră.  

Potrivit datelor de pe site-ul BVB, compania TeraPlast SA este controlată de antreprenoul Dorel Goia cu un pachet de 47% din acţiuni, fondul de pensii NN Pensii având 11% din acţiuni. Fondul de investiţii KJK Balkan Holding deţine 10%, restul aparţinănd mai multor persoane fizice şi juridice. Pe listă este şi fondul de pensii AZT Viitorul Tău.

Articole similare

Sus
Verified by MonsterInsights
Produs în Ardeal

FREE
VIEW