Spread-ul de dobândă, care reflectă diferenţa între dobânda la titlurile de stat pe termen lung, de 10 ani, şi dobânda pe termen scurt, s-a redus cu 19,5% în penultima săptămână a lunii iulie, la 0,87 puncte procentuale, cel mai scăzut nivel din august 2013, potrivit Băncii Transilvania. Evoluţia transmite semnale negative pentru economie, indicând riscul încetinirii PIB.
”Perspectivele de persistenţă a unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu la nivel mondial, în sfera europeană şi pe plan intern, şi evoluţiile din pieţele financiare internaţionale au condus la scăderea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani cu 5,1% la 3,83% în această săptămână, cel mai redus nivel din iunie, şi în scădere cu 13,2% de la începutul anului, în timp ce spread-ul de dobândă s-a redus cu 19,5% la 0,87puncte procentuale, minimul din august 2013”, spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania.
Ratele de dobândă oscilează pe piaţa secundară în funcţie de cerere şi ofertă. Dobânda la titlurile de stat la 10 ani reflectă aşteptările pieţei privind creşterea economică şi inflaţia pe termen lung. O creştere a curbei randamentelor, respectiv spread în creştere, indică premise pozitive pentru economie, în timp ce scăderea spread-ului indică contrariul.