Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, continuă lupta împotriva emisiilor de CO2. Cu peste jumătate din volumul total de senzori de oxigen produși de companie la nivel global, Fabrica Bosch din Blaj atinge, anul acesta, o nouă performanță, anunțând producția locală a 25 de milioane de senzori în ultimii cinci ani. Începând cu anul 1960 și până în prezent, compania a depus eforturi continue pentru îmbunătăţirea senzorilor de oxigen, astfel, senzorii lambda au ajuns să devină astăzi o componentă esenţială a sistemului modern de emisii care monitorizează şi reglează procesul de combustie. În 2020, senzorul lambda a ajuns la cea de a şasea generaţie, iar Fabrica Bosch din Blaj este prima unitate de producție a companiei responsabilă de manufacturarea aceastei noi serii și nominalizată, totodată, drept locație pilot pentru producția următoarelor generații de senzori de oxigen.
”Acum zece ani, în parcursul activității mele profesionale în Asia, priveam cum China înregistra o evoluție pozitivă pe segmentul senzorilor lambda. Astăzi, mă bucură să văd că Fabrica din Blaj poate concura, de la egal la egal, cu unitățile de producție de la nivel global”, a menționat Alexander Firsching, director comercial al Bosch Automotive SRL.
La Blaj, Bosch produce mai mult de jumătate din volumele generației cinci de senzori lambda, unitatea de producție jucând un rol important în rețeaua internațională care răspunde de acest produs.
”În ceea ce priveşte excelenţa în calitate şi competenţe, Fabrica Bosch din Blaj afișează perspective pe termen lung, iar spaţiul de producţie al unității reprezintă un atuu valoros pentru Divizia Soluţiilor de propulsie din Sectorul auto”, a declarat Christian Stach, Membru al consiliului de conducere Bosch pentru autoturisme.
Piese mici, impact mare
Senzorii de oxigen sau senzorii lambda asigură un nivel scăzut de emisii de CO2, fiind responsabili de funcţionarea corespunzătoare a motorului și asigurând, în același timp, unui consum economic de combustibil. Monitorizarea nivelurilor de oxigen este importantă, deoarece cantitățile de oxigen în exces pot conduce la performanțe slabe, cauzând hibe ale motorului.
Excelență Bosch produsă la Blaj
La Blaj, Bosch a deschis prima fabrică din România pentru componente de tehnică liniară, în anul 2007. Începând din anul 2013, locaţia s-a extins prin deschiderea unor noi unităţi de producţie pentru soluţii de mobilitate prin diviziile Chassis Systems şi Gasoline Systems. Bosch produce la Blaj componente pentru industria auto: senzori de viteză a roților, senzori de turație a arborelui cotit, senzori şi componente electronice pentru grupul motopropulsor.
Pentru creşterea competitivităţii şi eficientizarea producţiei, în cadrul unității de producție sunt implementate soluţii de industrie 4.0 precum Sistemul de monitorizare a producţiei şi Soluţii inteligente pentru sudura cu laser. Ca o recunoaștere a produselor sale de înaltă calitate, fabrica din Blaj a devenit, începând cu anul 2020, unitatea de producţie coordonatoare Bosch la nivel global pentru producția senzorilor de detonație.
Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de peste 25 de ani şi numără peste 8.000 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2019, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 436 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.
Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 400.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2019). Compania a generat vânzări de 77,7 miliarde de euro în 2019. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, Industrie 4.0 și mobilitate conectată. Bosch urmărește o viziunea unei mobilitățisustenabile și sigure. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată, prin intermediul produselor și soluțiilor care ori conțin inteligență artificială (IA), ori au fost dezvoltate sau fabricate cu ajutorul ei. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 72.600 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 126 locaţii din lume, precum și aproximativ 30.000 de ingineri software.