18.7 C
Cluj-Napoca
luni, mai 20, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALCereal Feed din Bihor a luat fonduri europene de peste 4 mil....

Cereal Feed din Bihor a luat fonduri europene de peste 4 mil. euro să construiască 12 silozuri şi o moară de porumb

Cereal Feed, parte a grupului Nutrientul cu afaceri anuale de peste 150 mil. lei din activităţi de pro­duc­ţie a nutre­ţu­rilor, creşterea pă­să­rilor şi a por­cilor, din judeţul Bihor, a luat fon­duri europene de a­proape 20 mil. lei (peste 4 mil. euro) să con­stru­ias­că 12 silozuri şi o moară de porumb, po­trivit da­telor publicate pe site-ul Agenţiei pen­tru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Astfel, pentru lucrările de construcţii ale silozurilor, compania a avut o valoare eligibilă de finanţare a proiectului de 2,8 mil. lei, fără TVA, şi pentru ridicarea morii de porumb şi achiziţionarea maşinilor şi utilajelor specifice, compania a avut o valoare eligibilă de finanţare a proiectului de 15,9 mil. lei, conform sursei citate anterior.

”Beneficiarul doreşte realizarea a 12 silozuri cereale care vor deservi moara industrială propusă a se realiza într-un proiect separat, pe parcelele vecine din vestul terenului studiat. Suprafaţa construită cu silozuri va fi de 2.556 mp, dintr-o suprafaţă totală de 2.899 mp”, se arată în memoriul de prezentare a proiectului pentru obţinerea avizului de mediu, depus pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Capacitatea de depozitare va fi de circa 120 de tone pe oră, iar capacitatea de procesare a morii va fi de circa 100.000 de tone de porumb pe an, potrivit aceleiaşi surse. Compania are 2.500 de hectare cultivate cu porumb, iar pentru a face făină în moară la capacitatea propusă va cumpăra materie primă şi de la alţi fermieri din zonă.

În localitatea Salonta, din Bihor, Cereal Feed are în prezent 6 silozuri de metal, conform datelor de pe site-ul companiei. Grupul Nutrientul mai are două baze cerealiere în localitatea Palota, din acelaşi judeţ. Fabrica de nutreţuri Nutrientul are o istorie de peste 40 de ani, iar la începutul anilor ’90 a fost privatizată. Iosif Pazuric, directorul de la acea vreme al fabricii, a devenit acţionar majoritar al companiei şi a început dezvoltarea activităţii.

Grupul Nutrientul este acum format din mai multe firme şi are şase ferme de creştere a porcilor, trei ferme de creştere a puilor de carne, o fermă de găini ouătoare şi propria fabrică de furaje. În 2018, ultimul an pentru care există date disponibile, Nutrientul a avut o cifră de afaceri de 153 mil. lei, un profit de 5,3 mil. lei şi un număr mediu de 176 de angajaţi, potrivit datelor de la ministerul de Finanţe. Compania Cereal Feed a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 13 mil. lei, la nivelul anului anterior, şi un profit de 193.000 de lei, cu 6 angajaţi, conform sursei precedente.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments