19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, mai 24, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALFabrica de baterii Rombat Bistriţa a raportat afaceri de 84,5 mil. euro...

Fabrica de baterii Rombat Bistriţa a raportat afaceri de 84,5 mil. euro în 2019

Producătorul de acumulatori auto Rombat din Bistriţa, controlat de grupul sud-african Metair, a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri de 400,7 mil. lei (84,5 mil. euro), în scădere cu 3,6% faţă de anul anterior, când com­pania bistriţeană a avut afaceri de peste 415,8 mil. lei (89,4 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finan­ţelor.

Rombat a avut anul trecut un profit net de aproximativ 17,3 mil. lei (peste 3,6 mil. euro), în scădere cu 35% faţă de anul precedent, când producătorul de baterii auto a obţinut un câştig net de 26,6 mil. lei (5,7 mil. euro), potrivit datelor pubice. Compa­nia a avut în 2019 un număr mediu de 743 de angajaţi, cu 16 oameni mai mulţi faţă de anul anterior.

Rombat este acreditată ca furnizor re­gional în panelul Renault şi este furnizor unic pentru Dacia din anul 1996, furnizor pentru PSA Peugeot Slova­cia din anul 2008, iar din 2011 pentru fabrica Renault Nissan din Sankt Petersburg, Rusia. Reţeaua de service a companiei cuprinde peste 100 de reprezentanţe în toată ţara, iar zonele de distribuţie includ ţări precum Franţa, Italia, Germania, Portugalia, Belgia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Croaţia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Finlanda, dar şi SUA, con­form informaţiilor existente pe site-ul companiei. Începând din 2018, pro­dusele Rombat sunt prezente pen­tru prima dată şi pe piaţa din SUA, în cadrul unui proiect de mare vo­lum.

Rombat a pre­luat în urmă cu doi ani 35% din acţiu­nile Prime Motors Industry, produ­că­tor de baterii li­thium-ion şi vehi­cule electrice, com­panie înfiinţată în anul 2016 la Bucureşti. Rombat Bistriţa, în cola­bo­rare cu compania Prime Motors Industry din Bucureşti, a dezvoltat în 2018 versiunea electrică a Daciei Logan, fiind unul dintre primii paşi pe care Rombat i-a făcut în domeniul ba­teriilor pentru vehicule electrice şi sto­ca­rea energiei. Producătorul bistri­ţean de acumulatori auto a investit 12 mil. euro într-o linie tehnologică de fa­bri­care a celulelor li-ion, cu o capaci­ta­te anuală de 1.000.000 de unităţi, amplasată în fabrica Prime Motors Industry din Bucureşti.

Acţionarul majoritar al Rombat este compania olandeză Metair Inter­na­tional Holdings Cooperatief U.A., parte a grupului sud-african Metair Investment Limited, care controlează 99,4% din acţiunile firmei bistriţene. Tranzacţia, care a avut loc în 2012, s-a ridicat la aproape 43 mil. euro, fiind una dintre cele mai mari înregistrate vreodată în sectorul automotive din România. Printre clienţii Metair se află Daimler Chrysler, General Motors, Nissan, Toyota, Volkswagen, BMW, MAN, Renault, Dacia etc. Metair este una dintre puţinele companii producătoare de baterii cu tehnologia Start/Stop.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments