web analytics
Sunteți aici

E.ON România spune că piața nu-i permite să scadă prețurile pentru consumatori de la 1 iulie

E.ON România susține că nu există în prezent pe piață cantități de gaze disponibile la prețuri rezonabile și pe termen lung, astfel încât facturile populației să scadă de la 1 iulie, însă nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare. De la 1 iulie, piața gazelor va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici nu vor mai plăti prețuri reglementate. Marii furnizori, E.ON și Engie, au trimis clienților lor oferte la prețurile care erau în vigoare și până acum, în timp ce ministrul de resort, Virgil Popescu, susține că facturile ar trebui să scadă cu 10-15%.

Întrebați care au fost motivele pentru care E.ON a decis să trimită oferte populației la același preț ca până acum, reprezentanții companiei au arătat:

”Prețul final al gazelor naturale pentru perioada de livrare 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 a fost determinat pe baza costurilor cantităților deja achiziționate sau aflate în depozitele de înmagazinare subterană, precum și a costurilor de achiziție estimate începând cu 1 iulie a.c., pentru cantitățile rămase de achiziționat. Ceea ce este foarte important este că oferta noastră este una fermă, prețul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepția cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări), asigurând acoperirea consumului din sezonul rece, când costurile sunt mult mai mari având în vedere vârfurile de consum și obligația de a înmagazina gaze în depozite”.

Reprezentanții E.ON au explicat că, din consumul casnic pe un an întreg, 80% se înregistrează iarna, diferența dintre consumul din timpul verii și cel din sezonul rece fiind de 1 la 6, iar gazele necesare pentru acoperirea acestui vârf de consum sunt mai scumpe și sunt achiziționate de regulă din import, la prețuri mai mari.

„Prețul final al gazului pentru clienții casnici cuprinde atât costul de achiziție al gazului de pe piața internă, cât și următoarele costuri suplimentare pentru noi: costul gazului din import pentru acoperirea vârfurilor de consum din perioada rece (să nu uităm că oferta noastră e valabilă 1 an de zile), precum și costul serviciilor de înmagazinare, al serviciilor de transport, al serviciilor de distribuție și al serviciilor de furnizare. Tarifele aferente serviciilor reglementate de transport, distribuție și înmagazinare subterană a gazelor naturale reprezintă costuri externe care nu pot fi negociate de compania noastră, fiind stabilite de către ANRE”.

Costul serviciilor de furnizare are cea mai mică pondere în total și e aferent rețelei de Centre de Servicii Clienți și puncte de informare, Call Centere, portal electronic cu autoservire (Myline) și restul activităților de suport clienți, respectiv personalul care asigură negocierea contractelor de achiziții gaze și managementul activității de furnizare, astfel încât clienții să poată beneficia de cele mai bune produse și servicii asociate la cele mai mici prețuri. Partea care revine E.ON pentru acoperirea costurilor cu aceste servicii este de circa 7,7 lei/MWh, spun oficialii companiei.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW