14.7 C
Cluj-Napoca
marți, aprilie 16, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALFamilia Zaig din localitatea Teaca, Bistriţa-Năsăud, produce anual 40.000-50.000 de litri de...

Familia Zaig din localitatea Teaca, Bistriţa-Năsăud, produce anual 40.000-50.000 de litri de vin de pe 13 hectare cu viţă de vie

Familia Zaig a pus bazele producătorului de vin cu acelaşi nume acum şapte ani şi în această peroadă a investit din fonduri proprii şi fonduri europene 700-800.000 de euro în plantarea viţei de vie şi în cramă, potrivit Ziarului Financiar.

”Este o cramă de familie. De altfel, familia noastră are istorie şi tradiţie în viticultură. O bună parte dintre terenuri ne-au fost luate de regimul comunist, însă ne-au rămas nişte parcele mici pe care le-am lucrat şi până în ’90”, povesteşte Eckehardt Zaig, cel care deţine businessul alături de familia sa.

Astfel, acum Casa de Vinuri Zaig din localitatea Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud are 1,5 hectare de viţă de vie veche, plantată între 1920 şi 1925. Între timp, în ultimii 15 ani, a fost plantată şi vie nouă.

”În ’96 am plantat şi eu o mică suprafaţă de viţă de vie pentru mine dat fiind că mama avea parcela ei, iar tata pe a lui. La momentul acela noi produceam vin pentru consum propriu şi pentru prieteni. În 2013 am trecut de la hobby la business.”, a mai spus antreprenorul.

Astfel, au fost plantate alte 7 ha pe terenul familiei, iar patru ani mai târziu au fost cumpărate alte 4 ha şi platate cu viţă de vie. Acum, Casa de Vinuri Zaig operează un total de 13 ha.

”Pentru plantarea celor 11 ha de vie nouă am folosit fonduri europene. Între timp am construit şi o cramă nouă pentru nu aveam capacitate de depozitare. Aici am folosit fonduri proprii în principal, iar pentru anumite dotări am luat fonduri europene.”, spune Eckehardt Zaig.

Crama are o capacitate maximă de 80.000 de litri, însă în prezent se realizează între 40.000 şi 50.000 de litri. Planul este ca producţia să urce încet spre 60.000-70.000 de litri. Acum, ultima vie plantată, cea din 2017, se află în al treilea an de viaţă aşa că în următorii doi ani va da cantităţi mici.

”Suntem poziţionaţi în zona Teaca, Lechinţa, renumită pentru vinuri albe. În ultimii ani temperatura medie a crescut, aşa că poţi realiza şi vinuri roşii, dar nu ai calitate constantă. Noi producem în special vinuri albe, am făcut şi rose. Roşu facem doar dacă avem calitatea necesară.”

Compania are în viile vechi neuburger, fetească albă, traminer şi muscat, soiuri tradi­ţio­nale. În zona nouă sunt plantate şi soiuri româneşti, dar şi internaţionale precum sau­vig­non blanc, chardonnay, pinot noir. Există însă şi suprafeţe cu fetească regală şi fetească neagră.

Zona Teaca, spune Eckehardt Zaig, a fost renumită pentru viticultură şi în perioada interbelică şi înainte de ’90. De altfel, cel mai bun moment a fost în secolul al XIII-lea când au venit aici saşii de pe Valea Rinului şi a Moselle. După ’90, majoritatea plantaţiilor au fost distruse, chiar în proporţie de 90-95%.

Anul trecut Casa de Vinuri Zaig a produs 40.000 de litri de vin. A fost un an care a început ploios, dar a ajuns în a doua parte să fie chiar secetos. Astfel, cantitativ a fost un an slabuţ, dar foarte bun calitativ, spune antreprenorul. Zaig lucrează în domeniul construcţiilor la Cluj, fiind angajat al unei firme germane specializată în construcţia de drumuri şi cariere. E totodată acţionar al unei companii specializată în terasamente, demolări şi canalizare.

”Am investit, din fonduri proprii şi europene, 700.000-800.000 de euro până acum în vie şi în cramă. De aici înainte vrem să investim în marketing şi promovare. Livrăm noi direct la cumpărător. Am organizat degustări online şi de câteva săptămâni vedem că există interes din partea magazinelor specializate de vinuri. Noi nu vrem să intrăm în retailul mare, nu avem capacitatea, ne poziţionăm ca vinuri pentru HoReCa.” a mai spus Zaig.

Până anul acesta vinurile Zaig se vindeau direct de la cramă, însă planul era ca în 2020 compania să intre în HoReCa. Pandemia de Covid-19 le-a dat planurile peste cap. Acum vinurile sunt prezente online, în magazinul propriu al companiei. Vinuri Zaig au preţuri ce variază între 28 şi 35 de lei.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments