Fraţii Ovidiu şi Daniel Moldovan din Bistriţa-Năsăud au fondat în 2015 crama Jelna, din podgoria Lechinţa, o zonă cu o lungă istorie în domeniul vini-viticol. Primul vin a fost gata în 2017 şi a fost pus pe piaţă anul următor. Apoi, antreprenorii au continuat dezvoltarea cu o pensiune ce abia a fost finalizată şi care a necesitat investiţii de circa 370.000 de euro, potrivit Ziarului Financiar.
”Suntem amplasaţi în satul Jelna, cel mai rece punct din podgoria Lechinţa, cunoscută pentru producţia de vin încă din vremea Imperiului Austro-Ungar”, spune Darius Pripon, enologul şi directorul cramei. Acesta s-a alăturat businessului în 2017 după ce anterior a lucrat în domeniu atât în România, cât şi peste hotare – în Noua Zeelandă, Franţa sau Italia. Mai mult, a făcut un master în domeniu în Spania, după cum spune chiar el.
”Crama a fost fondată în 2015, însă primul vin a fost gata doi ani mai târziu. Avem 26 de hectare în proprietate, toate pe rod. Avem plantate sauvignon blanc, fetească albă, fetească regală şi muscat în zona de albe şi pinor noir pe roşii. Cumpărăm de la o vie veche din zonă cabernet sauvignon. Zona este foarte cunoscută pentru vinuri albe, însă încălzirea globală a făcut ca şi pentru roşii să existe potenţial uriaş.”, a mai spus Pripon.
Darius Pripon spune că pentru viţa-de-vie antreprenorii au folosit fonduri europene pentru reconversie, în cramă fiind investite fonduri proprii. În total, suma se ridică la circa 1 mil. de euro, spune managerul. Sunt incluse aici şi echipamentele, nu doar construcţia cramei.
”Tocmai am finalizat acum o pensiune realizată cu fonduri europene. E vorba de o unitate de cazare cu opt camere şi de un restaurant, în care am investit în total 370.000 de euro., potrivit lui Darius Pripon.
Acest proiect a apărut în contextul în care există interes pentru turismul viticol local, compania având cereri venite de la saşii plecaţi peste graniţă, de la locuitorii din Europa de Nord, dar şi din SUA. Darius Pripon afirmă că vrea să contureze o experienţă cultural-gastronomică la Jelna. De altfel, businessul de aici a fost gândit a fi unul integrat, cu componentă culturală, de cazare şi gastronomică totodată.
Astfel, orice aprovizionare se realizează de pe o rază de doar doi kilometri. Există o brutărie artizanală în zonă, la fel şi un procesator de mezeluri şi lactate premium. Totodată, fondatorii cramei Jelna au solarii care oferă legumele necesare. De altfel, crama Jelna e operată pe compania Drosera Comserv care administrează şi activitatea din construcţii, conform obiectului de activitate declarat. Firma a avut afaceri de 9 mil. lei în 2019, plus 40%.
Vinurile cramei Jelna se vând local exclusiv în HoReCa, în câteva sute de localuri din toată ţara. Recent, compania a pariat şi pe export, având contracte în Belgia, Canada, Danemarca, Anglia sau Germania.
Compania e activă pe segmentul superior al pieţei, cu vinuri ce au preţuri ce variază între 35 şi 140 de lei. Primul vin a fost pus pe piaţă în februarie 2018, e vorba de gama premium, în iunie a fost lansată cea super-premium, iar vinurile iconice (cele mai scumpe) au fost scoase spre vânzare abia în noiembrie 2019.
Sursa Foto: Facebook Crama Jelna