-2.3 C
Cluj-Napoca
luni, ianuarie 20, 2025
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProprietarii cramei Jelna din Bistriţa-Năsăud au investit 370.000 de euro într-o pensiune...

Proprietarii cramei Jelna din Bistriţa-Năsăud au investit 370.000 de euro într-o pensiune cu opt camere

Fraţii Ovidiu şi Daniel Moldovan din Bistriţa-Năsăud au fondat în 2015 crama Jelna, din podgoria Lechinţa, o zonă cu o lungă istorie în domeniul vini-viticol. Primul vin a fost gata în 2017 şi a fost pus pe piaţă anul următor. Apoi, an­tre­prenorii au continuat dezvoltarea cu o pen­siune ce abia a fost finalizată şi care a nece­sitat investiţii de circa 370.000 de euro, potrivit Ziarului Financiar.

”Suntem amplasaţi în satul Jelna, cel mai rece punct din podgoria Lechinţa, cunoscută pentru producţia de vin încă din vremea Imperiului Austro-Ungar”, spune Darius Pripon, eno­logul şi directorul cramei. Acesta s-a ală­turat businessului în 2017 după ce an­te­rior a lucrat în domeniu atât în Ro­mâ­nia, cât şi peste hotare – în Noua Zeelan­dă, Franţa sau Italia. Mai mult, a făcut un master în domeniu în Spania, după cum spune chiar el.

”Crama a fost fondată în 2015, însă pri­mul vin a fost gata doi ani mai târziu. Avem 26 de hectare în proprietate, toa­te pe rod. Avem plantate sauvignon blanc, fetească albă, fetească regală şi mus­cat în zona de albe şi pinor noir pe roşii. Cumpărăm de la o vie veche din zonă cabernet sauvignon. Zona este foar­te cunoscută pentru vinuri albe, însă încălzirea globală a făcut ca şi pen­tru roşii să existe potenţial uriaş.”, a mai spus Pripon.

Darius Pripon spune că pentru viţa-de-vie antreprenorii au folosit fonduri euro­pene pentru reconversie, în cramă fiind investite fonduri proprii. În total, su­ma se ridică la circa 1 mil. de euro, spune managerul. Sunt incluse aici şi echipamentele, nu doar construcţia cramei.

”Tocmai am finalizat acum o pen­siu­ne realizată cu fonduri europene. E vorba de o unitate de cazare cu opt ca­mere şi de un restaurant, în care am investit în total 370.000 de euro., potrivit lui Darius Pripon.

Acest proiect a apărut în contextul în care există interes pentru turismul vi­ti­col local, compania având cereri ve­ni­te de la saşii plecaţi peste graniţă, de la locuitorii din Europa de Nord, dar şi din SUA. Darius Pripon afirmă că vrea să contureze o experienţă cultural-gas­tronomică la Jelna. De altfel, businessul de aici a fost gândit a fi unul integrat, cu componentă culturală, de cazare şi gastronomică totodată.

Astfel, orice aprovizionare se realizează de pe o rază de doar doi kilometri. Există o brutărie artizanală în zonă, la fel şi un procesator de mezeluri şi lactate premium. Totodată, fondatorii cramei Jelna au solarii care oferă legumele necesare. De altfel, crama Jelna e operată pe compania Drosera Comserv care administrează şi activitatea din construcţii, conform obiectului de activitate declarat. Firma a avut afaceri de 9 mil. lei în 2019, plus 40%.

Vinurile cramei Jelna se vând local exclusiv în HoReCa, în câteva sute de localuri din toată ţara. Recent, compania a pariat şi pe export, având contracte în Belgia, Canada, Danemarca, Anglia sau Germania.

Compania e activă pe segmentul superior al pieţei, cu vinuri ce au preţuri ce variază între 35 şi 140 de lei.  Primul vin a fost pus pe piaţă în februarie 2018, e vorba de gama premium, în iunie a fost lansată cea super-premium, iar vinurile iconice (cele mai scumpe) au fost scoase spre vânzare abia în noiembrie 2019.

Sursa Foto: Facebook Crama Jelna

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments