0.7 C
Cluj-Napoca
vineri, decembrie 13, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALMOL a raportat pierderi de 152 mil. dolari în primul trimestru. Vânzările...

MOL a raportat pierderi de 152 mil. dolari în primul trimestru. Vânzările de carburant au scăzut cu aproximativ 35-40% la nivelul întregii reţele

Grupul MOL a raportat pierderi de 152 milioane dolari în primul trimestru, cauzate de stocurile mari şi pierderile din cursul valutar, în condiţiile în care criza generată  de pandemie a început să afecteze activitatea companiei.

Operaţiunile de bază au funcţionat la un nivel solid până la jumătatea lunii martie, aşa cum este reflectat de rezultatul operaţional de 622 milioane dolari, dar criza a început să afecteze grav toate liniile de business în ultimele 2-3 săptămâni ale lunii martie, iar situaţia s-a deteriorat în continuare în aprilie, a precizat grupul ungar. Pe fondul mediului extern imprevizibil, ţintele orientative privind rezultatul EBITDA în 2020 au fost retrase, iar ţintele privind cheltuielile de capital au fost reduse cu peste 25%.

”Covid-19 remodelează şi dirijează lumea şi industria energetică. Pandemia şi criza economică care urmează se vor reflecta asupra performanţei noastre generale din 2020. Persoanele fizice şi companiile au intrat într-o perioadă de incertitudine pe care probabil nu ne-am imaginat-o niciodată. În timp ce luptăm împotriva pandemiei şi facem tot posibilul pentru a ne proteja angajaţii, clienţii şi partenerii noştri, depunem eforturi pentru a ne asigura că Grupul MOL poate continua să funcţioneze chiar şi în scenarii extreme şi poate ieşi în cele din urmă şi mai puternic din această criză. Am luat deja o serie de decizii dificile care ne vor ajuta să ne conservăm numerarul, să ne menţinem lichiditatea şi flexibilitatea financiară şi să profităm de oportunităţile care pot apărea în drumul spre normalizarea situaţiei. ”, a declarat Zsolt Hernádi, CEO şi Chairman al MOL.

Pe segmentul Upstream,  rezultatul EBITDA a scăzut la 185 milioane dolari, din cauza preţurilor extrem de scăzute ale petrolului de la începutul lunii martie.  Producţia de petrol şi gaze s-a situat la 110 mii de barili echivalent petrol pe zi, în scădere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, ca rezultat al declinului natural al producţiei. În T1, MOL, în calitate de operator, a descoperit o rezervă de gaze într-un perimetru offshore din Norvegia, cu o estimare preliminară a resurselor care pot fi recuperate între 12 şi 71 milioane de barili.

Pe segmentul Downstream, rezultatul operaţional EBITDA CCS s-a dublat până la 295 milioane dolari, pornind de la o bază redusă şi fiind sprijinit de dublarea marjelor de rafinare.  Rafinăriile au funcţionat la 70-75% din capacitate în aprilie, iar marja de rafinare s-a situat la 9 USD pe baril în aprilie, dar a scăzut recent.

Vânzările de carburant au scăzut cu aproximativ 35-40% la nivelul întregii reţele, dar recent au început să-şi revină. Marja pe vânzările de produse non-carburant a scăzut iniţial, dar vânzările de produse alimentare s-au îmbunătăţit în ultimele săptămâni, iar gama de produse a fost diversificată. Vânzările non-fuel din ultima perioadă sunt cu 10-20% sub nivelul de anul trecut.

Pe segmentul Gas Midstream, rezultatul EBITDA a crescut cu 9% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, la 71 milioane dolari, susţinut de creşterea volumelor şi scăderea cheltuielilor operaţionale. Volumele transportate intern cu fost constante, în timp ce exporturile au crescut cu 39% în T1. Cheltuielile operaţionale au scăzut ca urmare a costului mai mic al consumului tehnologic, în linie cu preţurile de achiziţie în scădere.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments