18.7 C
Cluj-Napoca
luni, mai 20, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALTratament cu plasmă umană hiperimună pentru pacienții infectați cu noul coronavirus la...

Tratament cu plasmă umană hiperimună pentru pacienții infectați cu noul coronavirus la spitalul de urgență din Brașov

Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov va implementa un nou tratament, cu plasmă umană hiperimună, pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Tratamentul a fost utilizat deja, în mod experimental, în mai multe țări din Uniunea Europeană, SUA şi China și care a fost autorizat, recent, și în România.

Consiliul Județean Brașov a semnat contractul de sponsorizare cu firma BESMAX PHARMA DISTRIBUTION din București, care va pune la dispoziția administrației publice județene, în mod gratuit, un echipament de plasmafereză (colectare de plasma umană), în vederea utilizării experimentale, în scop terapeutic, a plasmei umane hiperimune, recoltată de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți).

Acest echipament va fi instalat, după Sărbătorile Pascale, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, care deține o unitate autorizată pentru colectarea de sânge și va putea fi utilizat pentru colectarea de plasmă convalescentă de la donatorii, care deja s-au vindecat de COVID-19 și au un nivel crescut de anticorpi, ce pot transferați, astfel, pacienților critici. Totodată, plasma umană, astfel colectată, va putea fi utilizată și pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu, cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății.

La momentul actual, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov se numără printre puținele unități sanitare din România, care beneficiază de un astfel de echipament. Firma BESMAX PHARMA DISTRIBUTION va livra, până cel târziu pe 25 aprilie 2020, un total 18 echipamente de plasmafereză, în locațiile în care acestea au fost solicitate de autoritățile locale sau de Ministerul Sănătății.

Specialiștii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov vor putea colecta, cu ajutorul acestui echipament, plasma de la donatorii locali convalescenți COVID-19, iar dacă va fi necesar, plasma recoltată va putea fi trimisă la centrele specializate din apropiere pentru:

– testare virală (HIV, Hepatita, Sifilis, etc) și confirmare titru crescut de anticorpi IgG;

– carantinarea plasmei convalescente până la sosirea rezultatelor testării virale;

– procesare (inactivare și transfer cu suteoze sterile în pungi de 200 ml);

– depozitare (congelare la -25 grade Celsius);

– distribuție către spitale;

Produsele astfel procesate și validate din punct de vedere al securității și calității transfuzionale vor fi distribuite către spitalele din regiune, care tratează pacienți critici COVID-19.

Terapia cu plasma umană hiperimună de la convalescenți este considerată soluția cea mai promițătoare pentru perioada imediat următoare, până la crearea și validarea unui vaccin anti-COVID-19 și a unui tratament medical standard. Principiul de bază e cunoscut de peste un secol și a fost aplicat și în alte cazuri de infecții virale (Ebola, de pildă); cei vindecați de COVID-19 dezvoltă anticorpi în sânge, care pot fi preluați împreună cu plasma lor și transferați în sângele pacienților aflați în stare critică, ajutându-i să lupte împotriva bolii.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments