16.7 C
Cluj-Napoca
marți, aprilie 29, 2025
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALTaparo a început producţia de măşti şi vrea să deschidă o fabrică...

Taparo a început producţia de măşti şi vrea să deschidă o fabrică de textile medicale. ”Capacitatea de producţie va fi de 500.000 de măşti pe zi”

Compania Techtex, specializată în producţia de textile tehnice şi parte a grupului Taparo, a început producţia de măşti chirurgicale pe prima linie instalată, urmând ca în următoarele săptă­mâni să primească alte trei linii de pro­ducţie şi să ajungă la o capacitate de 500.000 de măşti pe zi.

”Suntem cu linia de măşti în probe tehnologice şi pregătim oamenii. Capacitatea de producţie a acestei linii este de 150.000 de măşti pe zi şi sperăm să o atingem în perioada următoare, pe măsură ce reuşim să înţelegem mai bine funcţionarea acestei linii şi să pregătim oamenii, pentru că este un echipament pe care noi nu l-am folosit în mod curent. Avem plătite încă trei linii, deci în total vor fi patru linii de producţie”, a spus Ioan Filip, preşedinte şi acţionar al grupului Taparo, care activează în domeniul mobilierului tapiţat.

Din grupul Taparo fac parte companiile Taparo (jud. Maramureş), Eurocomfil Invest (jud. Maramureş), Techtex (jud. Bihor), 4Brands (jud. Maramureş), cu un total de circa 1.600 de angajaţi. Ioan Filip spune că în unităţile Taparo şi 4Brands se realizează în prezent alt tip de materiale de protecţie precum combinezoane, protecţie pentru cap, pentru picioare, în timp ce o parte din producţia de mobilier tapiţat a fost suspendată din cauza închiderii magazinelor de mobilă şi decoraţiuni.

Techtex producea material textil neţesut, utilizat în producţia de echipamente medicale, echipamente de protecţie, cât şi în producţia de măşti, ceea ce a determinat conducerea companiei să se reprofileze odată cu creşterea numărului de infecţii cu coronavirus.

”Odată cu declanşarea crizei coronavirusului activitatea de producţie de bază a grupului, adică de producţie a mobilierului tapiţat, s-a restrâns, din cauza faptului că o parte dintre clienţii noştri şi-au restrâns activitatea sau chiar şi-au închis magazinele. Astfel, am fost nevoiţi să găsim soluţii pentru a ne proteja de această criză. Astfel, am identificat două oportunităţi. În secţiile de confecţionare a huselor din cadrul grupului şi al colaboratorilor grupului Taparo am început să producem echipamente de protecţie. O altă oportunitate pe care am iden­tificat-o a fost de a valorifica acest ma­te­rial din neţesut folosit pentru producţia de măşti”, a mai spus Ioan Filip, unul dintre cei mai importanţi antreprenori din sectorul mo­bilei de pe plan local.

”Un cost important este cel cu logistica. Acesta a explodat de la zi la zi aproape. În anumite situaţii costul de logistică a fost 60% din costul utilajelor. O altă provocare este a stra­tului filtrant cât şi accesoriilor necesare pentru producţia acestor echipamente. De exem­plu, preţul stratului filtrant înainte de această criză era în jur de 2.500 de euro pe tonă, iar preţul pe care îl oferă producătorii azi ajunge până la 55.000 de euro pe tonă. Preţul tuturor produselor a crescut foarte mult”, a mai spus Filip.

De aceea, compania a început să caute furnizori de materii prime în ţară şi a luat legă­tura cu companiile Dantex Satu Mare, Aura Oradea şi Pasmatex Timişoara. Dantex ar urma să trimită către Taparo elastic pentru măşti.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments