Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România şi cel mai tranzacţionat emitent de la bursa românească, şi-a bugetat pentru anul 2020 un profit net de 514 milioane de lei şi venituri totale de 3,4 miliarde de lei, se arată în bugetul supus votului acţionarilor la finele lunii aprilie.
”Lipsa predictibilităţii în ceea ce priveşte răspândirea COVID-19 şi impactul său general nu ne afectează focusul, şi anume continuarea servisării clienţilor băncii în condiţii optime. Stabilitatea financiară a Băncii Transilvania, împreună cu sistemele noastre electronice dezvoltate sunt pilonii pe care ne sprijinim în aceste momente de incertitudine şi agitaţie”, se arată în raportul consiliului de administraţie al băncii, care include şi bugetul pentru 2020.
Spre comparaţie în anul 2019 banca de la Cluj a înregistrat la nivel individual un profit net de 1,62 miliarde de lei şi venituri totale de 4 miliarde de lei, potrivit datelor raportate de instituţia de credit. Bugetul pe 2020 este construit la nivel individual, adică la nivel de bancă.
”Scopul nostru este să oferim o flexibilitate crescută, astfel încât la finalul acestei crize, cu toţii să ieşim mai uniţi şi mai puternici. În acest context, propunerea de buget pentru 2020 include estimările din acest moment, cu maximă diligenţă posibilă, cu privire la impactul pandemiei în economie şi estimările privind capacitatea noastră de răspuns”, se arată în raportul băncii.
Cu o cotă de piaţă de 17,7% la finele anului 2019, Banca Transilvania este cea mai mare instituţie de credit din România în funcţie de activele gestionate. Pe de altă parte, pe piaţa de capital, banca de la Cluj are o valoare de piaţă de 9,25 miliarde de lei. Circa 65% din capitalul social al băncii este deţinut de acţionari români, precum SIF-uri, dar şi investitori de retail, arată datele din raportul consiliului de administraţie. Spre comparaţie la final de 2018 ponderea era de 59%.