23.7 C
Cluj-Napoca
luni, mai 29, 2023
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorul de tractoare IRUM Reghin: Este nevoie ca şomajul tehnic să meargă...

Producătorul de tractoare IRUM Reghin: Este nevoie ca şomajul tehnic să meargă către toate societăţile unde activitatea este afectată de pandemia de coronavirus

Producătorul de utilaje agricole şi fores­tiere IRUM, controlat de familia Oltean din Reghin, spune că în prezent compania este afec­tată de pandemia de COVID-19, în special sec­to­rul de vânzări utilaje forestiere, din cauza dimi­nuării neprevăzute a exportului de produse lem­noa­se şi derivate ale acestora, în ţările asiatice, unde volumele erau cele mai mari, însă, mo­men­tan, nu s-a luat în calcul suspendarea activităţii, scrie Ziarul Financiar.

Compania a optat pentru munca de acasă, acolo unde este posibil, pentru diminuarea pro­gra­mului de lucru în câteva departamente, dar şi pentru distanţarea operatorilor la punctele de lucru. Din cauza dificultăţilor care apar zi de zi în acti­vitatea de aprovizionare cu materii prime, IRUM nu exclude ca pe viitor să ia alte măsuri, fără a pune însă în dificultate, pe cât posibil, angajaţii.

”Vânzarea utilajelor pentru exploatare forestieră a fost destul de mult afectată încă din primele săptămâni ale declanşării acesui virus, în China, din cauza blocării exportului de material lemnos. Ca un prim efect, pe fond emoţional, mulţi clienţi au oprit investiţiile şi au anulat comenzile făcute sau au sistat discuţiile despre achiziţii. Totodată, partea de producţie este şi ea afectată, deoarece colaboratorii noştri din ţări străine, inclusiv furnizori importanţi – atât din ţări europene, cât şi de pe alte continente, inclusiv Asia – au avut activitatea oprită în totalitate, iar unii dintre ei încă o au”, au declarat oficialii de la IRUM Reghin.

Compania produce în fabrica din Reghin tractoare şi utilaje TAF (tractoare articulate forestiere), utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele afe­rente acestora. În 2018, IRUM a finalizat execuţia şi omologarea de tip a noului tractor agricol românesc, denumit TAGRO, un proiect ce aparţine în totalitate companiei din Reghin.

La începutul acestui an, în cadrul grupului IRUM-Maviprod lucrau aproximativ 600 de angajaţi, atât în zona de producţie, cât şi de comercializare. În decursul anului 2019, datorită extinderii companiei şi a capacităţilor de producţie, dar şi a deschiderii de noi puncte de lucru, au fost angajate peste 100 de persoane, iar pentru 2020 compania avea în plan să mai angajeze încă aproximativ 100 de oameni.

”Măsurile luate de Guvern sunt bune pentru unele domenii, dar pe noi nu ne ajută prea mult. Ar trebui găsite soluţii şi pentru companiile care momentan nu au probleme foarte grave, dar pentru care, în viitorul apropiat contextul general va avea un mare impact. Astfel, considerăm că, pe termen lung, prevenirea este cea mai efficientă poziţionare şi că trebuie găsite soluţii pentru a proteja companiile, în aşa fel încât să se prevină crearea unor situaţii de mare dificultate, ce vor fi şi mai greu de gestionat odată ajunşi acolo. Totodată, cu privire la acordarea concediilor pentru angajaţii care au copii la şcoală sau grădiniţă, considerăm că nu este un demers rău, însă ar fi fost mai utilă acordarea unui sprijin financiar angajatului, pentru a putea întrerupe activitatea pe o perioadă determinată. În acelaşi context, o altă propunere ar fi fost aceea de a se plăti ajutor de şomaj pentru toate societăţile unde activitatea este afectată de această pandemie”, au mai transmis oficialii companiei.

Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva. În urma investiţiilor făcute în anii trecuţi, IRUM şi-a mărit capacităţiile de producţie şi a reuşit să aducă îmbunătăţiri utilajelor fabricate, a adăugat noi produse în portofoliu (cel mai important fiind noul tractor agricol românesc TAGRO), au fost deschise noi puncte de lucru, iar echipele de vânzări şi service s-au dezvoltat foarte mult.

IRUM a încheiat parteneriate cu companii din Africa de Sud, Spania, Slovacia şi Chile, pentru a putea livra tractoare în zonele respective. Astfel, în prezent produsele IRUM ajung la export pe pieţele din Franţa, Germania, Belgia şi Luxemburg, Slovenia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Spania, Afica de Sud şi Chile. Ponderea exportului este de aproximativ 20% din cifra de afaceri a companiei.

Companiile IRUM şi Maviprod, controlate de familia Oltean din Reghin, au ajuns în 2018 la un business cumulat de 47,5 mil. euro, mai mult cu aproximativ 20% faţă de anul anterior. Principalul acţionar al companiei IRUM este Maviprod din Reghin, cu o participaţie de 93,47%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Compania Maviprod este deţinută integral de Violeta Oltean, soţia lui Mircea Eugen Oltean.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments