8.1 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 19, 2024
Google search engine
AcasăANTREPRENORI DE SUCCESAPMR: Oprirea fabricilor de mobilă ar putea tăia un miliard de euro...

APMR: Oprirea fabricilor de mobilă ar putea tăia un miliard de euro din exporturile României

Industria mobilei, una dintre puţinele în care România are surplus comer­cial, este una dintre cele mai afectate sec­toare de criza generată de coro­navirus, iar exporturile de paturi, saltele sau dulapuri s-ar putea reduce în acest an cu peste 50%, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. Deja Aramis Invest, cel mai mare producător şi exportator de mobilă, a anunţat că opreşte temporar producţia, în timp ce alte firme au anunţat măsuri similare dacă furnizorii nu le vor mai trimite materii prime, iar clienţii îşi vor închide porţile.

”Impactul acestei crize gene­rate de coro­na­virus va fi distru­gător pentru in­dustria mo­bi­lei. Cea mai mare parte din produc­ţie merge la export, iar comenzile venite din Eu­ro­pa şi SUA s-au oprit pentru că multe din ma­gazine s-au închis. Scăderea cifrei de afa­ceri a producătorilor se va vedea începând cu luna aprilie pentru că în martie, cea mai bună lună de la începutul anului în mod tra­di­ţional, au mai fost comenzi”, spune Aurica Sereny, preşedinte al Asociaţiei Produ­că­torilor de Mobilă din România (APMR), citat de ZF.

În 2019, România a exportat mobilier de 2,4 miliarde de euro, în creştere cu 4,3% faţă de anul precedent, conform datelor de la APMR. Creşterea de anul trecut a fost un sem­nal bun pentru piaţă, însă anul acesta sec­torul este puternic afectat de închiderea unor magazine precum IKEA sau JYSK, clienţi importanţi ai fabricilor locale. Peste 90% din producţia locală de mobilă merge la export.

”Industria mobilei va fi afectată câteva luni şi îşi va reveni la 2-3 luni după repornirea producţiei. Eu cred că peste 50-70% din producţie va fi tăiată din cauza opririi comenzilor. Alţii sunt mai pesimişti. Mobila este un produs cu valoare adăugată şi de folosinţă îndelungată, iar când oamenii sunt nevoiţi să se concentreze pe achiziţia alimen­telor de bază şi pe plata facturilor nu se vor gândi la cumpărarea de mobilă nouă. Cred că trimestrul IV din acest an va fi ceva mai bun pentru industrie”, a mai spus Aurica Sereny.

Cele mai importante pieţe pentru ex­por­tul de mobilă sunt Germania, Franţa, Italia, Slo­vacia şi Cehia, primele trei ţări fiind pu­ter­nic afectate de pandemia de coro­na­virus. Ara­mis Invest, cel mai mare producător şi ex­por­tator de mobilă, a anunţat că din 27 martie va opri complet activitatea pentru o perioadă de minimum două săptămânii. Angajaţii vor bene­ficia de şomaj tehnic pe toată durata inac­tivităţii companiei. Şi Taparo, al doilea cel mai mare producător, a spus că va continua producţia în funcţie de cererea din piaţă.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments