10.7 C
Cluj-Napoca
vineri, februarie 23, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALTurcii de la Kastamonu demarează din a doua jumătate a anului construcţia...

Turcii de la Kastamonu demarează din a doua jumătate a anului construcţia fabricii de adezivi de la Reghin, investiţie de 15 mil. euro

Kastamonu România (fosta Prolemn), controlată de firma Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia, estimează că va demara în a doua parte a acestui an construcţia unei fabrici de adezvi pe platforma de la Reghin, judeţul Mureş, o investiţie de aproximativ 15 mil. euro, potrivit Ziarului Financiar.

Turcii au în plan de mai mult timp construirea la Reghin a unei fabrici de adezivi industriali, cu o capacitate de 100.000 de tone de formaldehidă şi 130.000 de tone de răşini ureice şi alte produse, care ar trebui să acopere nevoia de adezivi a companiei. Proiectele în astfel de capacităţi de producţie sunt sensibile şi de obicei nu se bucură de sprijinul autorităţilor locale. Pe de altă parte, reprezentanţii societăţii civile au solicitat mutarea investiţiei într-o altă zonă, potrivit unor informaţii apărute în presa locală.

”În 2019 nu au fost investiţii notabile, sumele bugetate pentru demararea lucrărilor la fabrica de adezivi fiind amânate pentru 2020, în aşteptarea avizelor necesare. Ne aşteptăm să demarăm proiectul în a doua parte a anului, valoarea investiţiei ajungând la aproximativ 15 milioane de euro. Adiţional, preconizăm investiţii generale de peste 2 milioane de euro, în special alocate opti­mizărilor proceselor de producţie”, au spus oficialii companiei Kasta­monu România, citaţi de ZF.

În fabrica Kasta­monu din Reghin sunt produse plăci de tip HDF (plăci fibrolem­noase de înaltă densitate – n.red.), foi de uşi, PAL (plăci din aşchii de lemn) brut şi PAL melaminat, dar şi blaturi de bucă­tărie pen­tru reţelele de bri­co­laj, producătorii de mo­bilă, distribuitorii de ma­teriale şi accesorii pentru industria mobilei.

Pe platforma de la Reghin funcţionează o li­nie de producţie pentru PAL (plăci din aş­chii de lemn) cu o capacitate de 500.000 de metri cubi pe an, trei linii de melaminare cu o ca­pa­citate de 27.000 000 de metri pătraţi pe an, o linie de impregnare hârtie cu o capa­ci­ta­te de 50.000.000 de metri pătraţi pe an, o linie de producţie blaturi de lucru cu o capacitate de peste 200.000 de bucăţi pe an, două linii de producţie feţe de uşi cu o capa­citate de peste 17.000.000 de bucăţi pe an şi o unitate de pro­ducţie foi de uşi cu o capa­­citate de peste 100.000 de bucăţi pe an, con­form datelor furni­zate anterior de com­panie. Compania a obţi­nut autorizaţia de reci­clare şi valorificare a de­şe­­urilor de lemn, fo­cu­sul pentru anul în curs fiind înglobarea gra­du­a­lă în producţie a ma­teriei prime reciclate.

Kastamonu România mizează în acest an pe o creştere de aproximativ 15% a afacerilor, la peste 146 mil. euro. Kastamonu a finalizat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 127 mil. euro. Exportul generează peste 50% din cifra de afaceri a companiei, incluzând gama de produse de la Reghin, dar şi articole com­plementare produse la fabricile Kasta-monu dingrup, cu destinaţii pe toate conti­nentele.  Kastamonu livrează produsele realizate la Reghin în ţări precum Ungaria, Italia, Serbia, Polonia, Turcia, Ucraina, Republica Mol­do-va, Cehia, Croaţia, Slo­venia, Slovacia, Alge­ria, Maroc, Gua­temala, Egipt sau Franţa.

Compania a ajuns la 830 de angajaţi, având disponibile pentru acest an încă 34 de joburi. Kastamonu România face parte din Hayat Holding, cel mai mare jucător din Turcia din industria lemnului, care a intrat pe piaţa locală în 1998 prin preluarea a 98% din acţiunile Prolemn Reghin, care în aprilie 2012 a luat numele acţionarului său, Kastamonu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments