web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > Fermierul Grigore Iuga investeşte 2,3 mil. euro într-o fermă de porcine în Satu Mare. Pre­ţul unui purcel de 25 kg este de 470 de lei

Fermierul Grigore Iuga investeşte 2,3 mil. euro într-o fermă de porcine în Satu Mare. Pre­ţul unui purcel de 25 kg este de 470 de lei

Antreprenorul Grigore Iuga, pro­pietarul Csaba & Csaba Company din localitatea Urzi­ceni, judeţul Satu Mare, construieşte o nouă fer­mă de por­ci­ne pentru reproducţie cu peste 11 mil. lei (2,3 mil. euro), din care 50% sunt fonduri europene, potrivit Ziarului Financiar.

”Noi avem o în­gră­şătorie de suine cu o capacitate de 5.000 de capete. Acum pre­ţul unui purcel de 25 de kg este de 470 de lei, iar al unui porc de 110 kg, care merge la abato­ri­zare, este de 700 de lei. Preţul purceilor a crescut foarte mult din cauza pestei porcine, dar pe partea de îngră­şare nu a crescut şi în acest context in­vestim în propria fermă de re­producţie”, spune Grigore Iuga, proprie­ta­rul Csaba & Csaba Company.

Acesta spune că acum proce­satorii cumpără carnea de porc de la produ­că­tori cu aproxi­mativ 7 lei/kg, deşi în de­cem­brie preţul trecuse de 8 lei/kg, cu toate acestea la raft nu s-a văzut o scă­dere în perioada de­cembrie – februarie.

Ferma de reproducţie va fi gata în mai şi va avea o capacitate de 750-1.200 de capete, spune fermierul. Efectivul de scoarfe pentru reproducţie va fi cum­părat din Germania, iar rasa ce ur­mea­ză a fi crescută este Duroc, pentru că este o rasă productivă şi bună de carne.

După îngrăşare, porcii vor merge către pro­cesatorii de pe pia­ţa internă, pentru că fermierul nu are spa­ţiu de abatorizare. O astfel de investiţie ar presupune mai multă forţă de muncă, un subiect delicat pentru antreprenorii români.

Antreprenorul mai spune că a luat măsuri stricte de protecţie a anima­le­lor, astfel că deşi pesta porcină africană a ajuns la 1 kilometru distanţă de ferma sa, virusul nu a ajuns în ferma sa. El susţine că pesta nu va fi eradicată în ur­mătorii cinci ani, dar speră să se diminueze numărul de focare din România.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW