Cămărzana Călin SRL, o mică afacere de familie din judeţul Satu Mare, dezvoltată de familia Călin în urmă cu 14 ani, produce 2.000 de litri de horincă anual în propria distilărie din localitatea Cămărzana şi îşi propune ca din toamna anului 2020 să vândă producţia în toată ţara sub brandul Horincă de Cămărzana, potrivit Ziarului Financiar.
”Povestea a fost iniţiată de tatăl meu, iar eu am preluat businessul de curând şi vreau să duc mai departe povestea. (…) Avem o mică distilărie unde producem anual 2.000 de litri de horincă şi sper ca din toamnă să reîncepem vânzările”, spune Simion Călin, administratorul Cămărzana Călin SRL, citat de ZF.
Businessul Cămărzana Călin SRL a fost pus pe picioare în 2006, de tatăl lui Simion Călin, care a decedat recent, iar producţia a fost sistată, deoarece horinca de Cămârzana era atestată ca produs tradiţional şi licenţa a fost retrasă în lipsa administratorului. În prezent, asociaţii businessului sunt Maria Călin (40%), Iulian Călin (30%) şi Simion Călin (30%), potrivit Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.
Familia Călin are mai multe livezi în care cultivă pruni, iar horinca este făcută din recolta proprie. Horinca e denumirea regională folosită pentru ţuică şi pălincă exclusiv în Maramureş şi în unele părţi ale Ţării Oaşului.
”Am vândut horincă în toată ţara şi vrem să revenim curând pe piaţă. Acum producem şi mergem la târguri. Am primit cereri pentru produsul nostru din Bruxelles, Berlin sau Taiwan, iar în viitor luam în calcul să vindem şi în afara ţării. Am avut contracte şi în retail, iar acum retailerii ne încurajează să revenim”, a mai spus Simion Călin.